Accessibility icon
17.05.2023

Gradonačelnik Paliaga: «Sigurnost destinacije je ključ upravljanja u turizmu»

U Velikoj Sali Gradske uprave je danas održana konferencija za medije o stanju sigurnosti tijekom turističke sezone kojoj su prisustvovali gradonačelnik Marko Paliaga, načelnik lokalne Policijske postaje Marko Babić, načelnik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić, voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Elvis Prenc, te voditelj Odsjeka za sport, vatrogastvo, civilno društvo i socijalnu skrb Dragan Poropat.

Gradonačelnik Marko Paliaga osvrnuo se na predviđanja u turizmu prema kojima se očekuje još jedna izazovna turistička sezona, ne samo s aspekta velikog broja dolazaka gostiju već i s aspekta održivosti, prometa u destinaciji, ali i strane radne snage te dodatnog opterećenja rada službi u destinaciji.

«Sigurnost u destinaciji je ključ upravljanja destinacijom te presudan faktor njenog imidža i stoga se treba pobrinuti da sve javne i žurne službe funkcioniraju sukladno potrebama», izjavio je Paliaga.

Dodatnih 400.000 eura za Javnu vatrogasnu postrojbu

Za nadstandard Javne vatrogasne postrojbe osigurano je dodatnih 400.000 eura uz redovan budžet od milijun eura, a nedavno je Grad Rovinj-Rovigno obnovio i njihov vozni park.

Načelnik Javne vatrogasne postrojbe Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić podsjetio je kako ista izlazi iz jedne naročito teške sezone s 1022 odrađenih intervencija, što je izuzetno velik broj za manje postrojbe.

«Srećom, imamo izuzetno obrazovane i motivirane vatrogasce koji zaista daju maksimalno od sebe, kako u samoj Javnoj vatrogasnoj postaji, tako i u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Rezultati govore da smo prošlu sezonu odradili vrhunski, jer niti jedan požar nije izašao van dnevnog režim a rada, a napomenuo bi također i jedinstvo vatrogasaca na razini Istarske županije kod zajedničkih intervencija. Mi smo u režimu cjelogodišnjeg rada i kad je riječ o sezoni ne prepuštamo ništa slučaju te zapošljavamo dodatnih 8 sezonskih radnika i stopiramo godišnje odmore, tako da u taj najkritičniji dio ulazimo sa maksimalnim snagama», objasnio je Gašpić.

Tom je prilikom zahvalio gradonačelniku i Gradu na nabavi zaštitne opreme koja je na razini najrazvijenijih europskih država. «Osim toga, dobili smo građevinsku dozvolu za novi dom koji će nam sigurno olakšati rad, a konstantno su se podizale plaće posljednjih pet godina, te su ove godine također izvršene korekcije», dodao je Gašpić.

Značajan pad u broju kaznenih djela i prekršaja

Grad Rovinj-Rovigno osigurava dodatna sredstva i za smještaj policijskih službenika, a nedavno je zajedno s Turističkom zajednicom za potrebe Policijske postaje nabavljen i redomat koji bi trebao pomoći u smanjivanju gužvi na šalterima koja se u ovom periodu pojavljuje zbog povećanog broja zahtjeva za radne dozvole.

«Rovinj-Rovigno je prošle godine imao najviše noćenja u Hrvatskoj, no gosti su se osjećali sigurno tijekom vlastitog boravka. Rezultat je to našeg postupanja – zaključio je načelnik Policijske postaje Marko Babić–. Naime, statistički pokazatelji pokazuju da smo tijekom prošle turističke sezone imali 16% manje kaznenih djela i 29% manje prekršaja u odnosu na godinu ranije, a to je i rezultat određenih preventivnih aktivnosti koje provodimo prije i tijekom turističke sezone, kada obilazimo i kampove i naselja i mjesta gdje se okuplja veći broj građana te građane savjetujemo da kako izbjeći da postanu žrtve kaznenih djela».

Kad je riječ o cestovnom prometu, Babić je naglasio da će policijski službenici biti prisutni i na prometnicama kako bi osigurali protočnost i sigurnost, te je također najavio dolazak stranih policijskih službenika iz susjedne Italije u okviru projekta „Sigurna turistička destinacija“ PU Istarske.

Pojačan nadzor u komunalnom redu

Komunalni i prometni redari Grada Rovinja-Rovigno asistirati će interventnim službama u provođenju javnog reda tokom ljetnih mjeseci. Kao što je pojasnio voditelj Odsjeka za komunalno i prometno redarstvo Elvis Prenc prometni redari prvenstveno interveniraju kod nepropisnog parkiranja, naročito u slučajevima kod kolnih prilaza za interventne službe, a sve kako bi svaka intervencija mogla proteći nesmetano. Komunalni redari, s druge strane, će i ove godine provoditi pojačani nadzor nad komunalnim redom tijekom ljetnih mjeseci.

«Služba je oformljena u timovima kako bi se cjelodnevno pokrivao teren. Duž periferija grada postavljene su dodatne informativne table koje propisuju zabranu loženja vatre na otvorenom, kako bi spriječili moguće požare, a komunalni redari nadziru i ilegalno kampiranje. Sačinjena je također sigurnosna prosudba prema kojoj će se u suradnji s TZ-om dodatno kao pripomoć u provođenju nadzora angažirati i jedna zaštitarska tvrtka radi dodatnog nadzora, pogotovo na prostoru starogradske jezgre, u cilju prevencije i sprječavanja nastanka neželjenih posljedica», izjavio je Prenc.

Dodatni timovi Hitne medicinske pomoći

Za nadstandard Hitne medicinske pomoći Grad Rovinj-Rovigno osigurao je dodatnih 80.000 eura putem lokalne Turističke zajednice.

Prema informacijama koje nam je dostavila ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije Tatjana Čemerikić ove godine u turističkoj sezoni pojačat će se broj timova u Istri, upravo zahvaljujući sufinanciranju od strane jedinica lokalne samouprave, turističkih zajednica i Istarske županije.

«Konkretno, u Rovinju-Rovigno od 1.06.2023. biti će na raspolaganju 2 tima Hitne medicinske službe kroz 24 sata. Očekujemo i vjerujemo da će sustav ponovo dobro funkcionirati što je važno zbog sigurnosti po pitanju zdravlja naših građana, turista i svih koji ovdje borave. Brza i kvalitetna hitna medicinska skrb je ponuda kakvu priželjkuju svi posjetitelji.

Dva tima HMS u Rovinju znači da istovremeno možemo odgovoriti na dva hitna medicinska stanja. S obzrom na broj gostiju i ljudi na ovom području u turističkoj sezoni, u slučaju istovremenog  trećeg hitnog medicinskog stanja na određenom području uputit će se prvi raspoloživ tim HMS. Medicinski dispečeri naše medicinske prijavno-dojavne jedinice kontroliraju i usmjeravaju timove prema hitnoćama diljem Istre. Dajemo sve od sebe da preveniramo bilo kakav neželjeni događaj» izjavila je ravnateljica Čemerikić.

Broj intervencija raste za 30%

Nadodala je kako u Rovinju-Rovigno, u sezoni broj intervencija raste za oko 30%. «To znači da su medicinski timovi  uglavnom na terenu, daju sve od sebe da u svim vremenskom uvjetima, na dostupnim i teže dostupnim mjestima zbrinu sve pacijente kojima je pomoć potrebna. Nadamo se što skorijem otvaranju turističkih ambulanti u Rovinju kako bi se smanjio pristisak nehitnih pacijenata, turista na hitnu medicinsku službu».

Čemerikić je također napomenula kako je iznimno teško osigurati potreban medicinski kadar za rad većeg broja timova HMS-a, no unatoč svim poteškoćama još uvijek uspijevaju privući medicinske djelatnike i osigurati kontinuitet službe. «Na razini godine u Zavodu se izmjeni 40% medicinskog kadra što dovoljno govori s kolikim izazovom se suočavamo kako bi održali visoku razinu kvalitete rada. Za dobru organizaciju rada zaslužno je dobro planiranje, ulaganje u ljude, u edukaciju, opremu i vozila, kao i doprinos svakog zaposlenog radnika. Zahvaljujemo Gradu Rovinju-Rovigno što nam pomaže na način da sufinancira stambeno zbrinjavanje naših mladih liječnika i sufinancira nabavu opreme i vozila potrebnih za rad naših timova».

Što se tiče sigurnosti na moru gradonačelnik je istaknuo da je u kontaktu s Lučkom upravom i Lučkom kapetanijom, te kako očekuje aktivniji angažman Lučke kapetanije u sprječavanju prebrzih vožnji, naročito u dijelovima u neposrednoj blizini kupača.

Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio i ostalim javnim službama, Komunalnom Servisu i Odvodnji koje se uvijek uključe i onda kada su u pitanju određene vremenske nepogode.