Accessibility icon
14.04.2021

Gradonačelnik Paliaga obišao poduzetnike koji ulažu u zonu Gripole-Spine’

Gradonačelnik Marko Paliaga posjetio je poduzetnike koji su već uselili u sagrađene objekte u poduzetničkoj zoni Gripole-Spine’. Sastanku su prisustvovale pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo, javnu nabavu i EU fondove te Upravnog odjela za izgradnju i komunalno gospodarstvo Martina Čekić Hek i Tanja Mišeta.

Zajedno su obišli hale poduzeća „Lera“, „Wats“, „Zaštita Inženjering konzalting“, „Miramare“ i „Adistra“ te su s investitorima razgovarali o tijeku ulaganja i budućim potrebama u zoni. Poduzetnici su izrazili zadovoljstvo s prilikom ulaganja u zonu kojom će ostvariti daljnji poslovni razvoj tako što im je omogućila potreban prostor za učinkovitije poslovanje. Također, zainteresirali su se i za nastavak izgradnje prometne infrastrukture oko svojih objekta koja bi trebala biti kompletirana u naredne dvije godine, nakon što u zonu usele i preostali investitori.

Podsjećamo, poduzetnička zona Gripole-Spine’ zaživjela je gradnjom novih hala i objekta, nakon što je Grad Rovinj-Rovigno bio raspisao Javni natječaj za osnivanje prava građenja te davanja u zakup nekretnina u vlasništvu Grada na tom području. Sukladno Odluci o poticanju ulaganja u poduzetničkim zonama, poduzetnici  su iskoristili poticajnu mjeru – sufinanciranje komunalnog doprinosa odnosno umanjenja komunalnog doprinosa u iznosu od 40%-70% ovisno o vrijednosti ulaganja.

Uz napredak izgradnje novih hala i objekta u rovinjskoj poduzetničkoj zoni polažu se i temelji za otvaranje novih radnih mjesta. Naime, svako poduzeće koje je potpisalo ugovor za pravo građenja u spomenutoj zoni obvezalo se i osigurati zaposlenje određenog broja djelatnika.

Grad Rovinj-Rovigno osigurava potpore novim granama poduzetništva kako bi privukao nove investitore i tako stvorio uvjete za otvaranje novih radnih mjesta i u drugim sektorima koja nisu vezana za turizam. Grad Rovinj-Rovigno u suradnji sa Istarskom kreditnom bankom Umag d.d. i  Privrednom bankom Zagreb d.d. subvencionira kamatnu stopu u visini 2 postotna poena za ulaganje u poduzetničku zonu.

Upravo se zato, osim što je 2020.g. proglašen najboljim hrvatskim gradom po kvaliteti života, Rovinj-Rovigno te se godine također našao među finalistima u izboru najboljih gradova u Hrvatskoj u kategoriji razvoja gospodarstva.

«Unatoč brojnim i važnim uspjesima u turističkom sektoru, turizam ne smije predstavljati jedini oslonac naše ekonomije, već tržište koje nam omogućava plasman proizvoda. Upravo zato želimo potaknuti poduzetnike da usmjere svoje snage na pokretanje lokalne proizvodnje i palete usluga koja bi omogućila otvaranje novih radnih mjesta u različitim strukama», izjavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

U posljednje je četiri godine više od 1.660.000 kuna namijenjeno potporama i razvoju poduzetništva s ciljem jačanja malog i srednjeg poduzetništva, zadržavanja i otvaranja novih radnih mjesta te poboljšavanja poslovne i ulagačke klime.

Osim toga, Grad Rovinj-Rovigno financira godišnje s 60.000 kuna i programe poljoprivrede i ribarstvu LAG Južna Istra te LAGUR Istarska županija, dok se godišnje izdvaja 500.000 kuna za poticanje razvoja poljoprivrede.

Fotogalerija