Accessibility icon
11.06.2021

Gradonačelnik Marko Paliaga prozvao Ministra Fuchsa: «Ukidanje srednjoškolskih programa bez ozbiljne analize stanja na tržištu rada na županijskom nivou nema nikakvog smisla»

Bez valjanog obrazloženja, Rovinjska Strukovna škola Eugena Kumičića je zaprimila ove godine odbijenicu Ministarstva znanosti i obrazovanja na prijedlog ustrojavanja novih razrednih odjeljenja u trogodišnjem programu obrazovanja u dvokombinaciji za zanimanje automehatroničar i vodoinstalater  te novog razrednog odjela elektroinstalatera i elektromehaničar.

Osim što su rovinjski učenici tako ostali zakinuti za obrtničke programe za koje postoji znatna potreba na tržištu rada na području Istarske županije i Grada Rovinja-Rovigno, od ove godine neće moći upisati niti ekonomski smjer. Naime, isti je pri Srednjoj školi Zvane Črnje ukinut odlukom Ministarstva.

Na čitavu je situaciju reagirao gradonačelnik Marko Paliaga koji je Ministarstvu znanosti i obrazovanja uputio molbu da ponovo razmotri odluke kojima rovinjskim učenicima uskraćuje mogućnost upisa smjerova i programa koji im garantiraju veću mogućnost zaposlenja u vlastitom gradu i Županiji.

Naime, Strukovna škola Eugena Kumičića predložila je ustrojavanje dva razredna odjela u trogodišnjem programu obrazovanja u dvokombinaciji za zanimanja automehatroničar i vodoinstalater te elektroinstalater i elektromehaničar. Još je veći apsurd ako se uzme u obzir činjenica da dok Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne odobrava ustrojavanje programa za zanimanja elektromehaničara i elektroinstalatera, s druge strane Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja podupire i stipendira upravo takve programe putem Projekta “Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima”, a koji je namijenjen upravo učenicima srednjih škola koji se obrazuju u deficitarnim zanimanjima.

«Smatramo kako se međusobnom neusklađenošću i kontradiktornošću politika provedenih od strane vladinih resora ne odašilje dobra poruka prema široj javnosti te držimo da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo poduprijeti namjeru poticanja mladih na odabir deficitarnih obrtničkih zanimanja Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te jedinica lokalnih i područnih samouprava, i to na način da omogući uvođenje takvih obrazovnih programa. U suprotnom učenici ostaju primorani optirati za zanimanja koja su u suficitu te posljedično naiđu na problem pronalaska zaposlenja», poručio je Ministru Radovanu Fuchsu gradonačelnik Marko Paliaga.

Gradonačelnik Rovinja-Rovigno je također upozorio kako manjak ponude strukovnih programa može doprinijeti jedino stvaranju dodatnog stresa učenicima koji će zbog toga odustati od željenog smjera ili izložiti roditelje i obitelj dodatnim troškovima koje iziskuje upis smjera u drugom gradu. «Smatram da bi se takve odluke trebale donositi nakon ozbiljne analize stanja na nivou županije po pitanju dostupnih i potrebnih srednjoškolskih programa koja će dati odgovor na opravdanost provođenja pojedinih programa, što je vidljivo iz Preporuka za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja, publikacije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Na području Istarske županije, samo rovinjska škola ima ponudu programa za vezane obrte u zanimanjima elektromehaničar i elektroinstalater, te bi gašenje takvih zanimanja bilo pogubno za cijelu županiju», objasnio je Paliaga.

Valja naglasiti i kako se radi o smjeru koji niže zapažene uspjehe te će upravo ekonomisti rovinjske Srednje škole Zvane Črnje ove godine, kao pobjednici Hrvatske ekonomske olimpijade, predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom izdanju natjecanja Internacional Economics Olympiad u Latviji.

Za očekivati je da će se obzirom na odluke Ministarstva određeni broj učenika odlučiti za upis srednje škole van grada Rovinja-Rovigno što bi nažalost moglo dovesti do potencijalnog smanjenja broja učenika u našim srednjim školama.