Accessibility icon
19.03.2020

Gradonačelnici gradova u Istarskoj županiji predložili set mjera pomoći gospodarstvu

U cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora na području Istarske županije, posebice obrtnika, poljoprivrednika, malih i mladih poduzetnika, Gradonačelnici gradova u Istarskoj županiji predložili su set mjera pomoći gospodarstvu, kojima se želi dati poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i za rješavanje problema nelikvidnosti onima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed epidemije.

Uz već naložene mjere štednje u poslovanju svih proračunskih korisnika i trgovačkih društva u vlasništvu gradova zbog posljedica epidemije koronavirusa, gradovi na ovaj način žele izaći u susret poslovnom sektoru i ublažiti ekonomske posljedice ove zdravstvene krize.

Istarska županija i istarski gradovi ujedinjeni su u stavu da je zdravlje ljudi na prvome mjestu te da ne treba čekati završetak zdravstvene krize da bi se počelo razmišljati o posljedicama na gospodarstvo.

Uz mjere pomoći utvrđene na razini Vlade Republike Hrvatske, gospodarstvenici na području gradova Istarske županije moći će zatražiti:

  1. Oslobađanje plaćanja na temelju izdanih Rješenja na Porez na korištenje javnih površina u cijelosti od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19.03.2020.
  2. Odgodu plaćanja Poreza na potrošnju od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020., uz intenciju da se u dogovoru s nadležnom Poreznom upravom, dogovori oslobađanje istog.
  3. Smanjenje zakupa poslovnih prostora u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za mjesec ožujak u iznosu od 50% za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite od 14.03.2020., te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite R od 19.03.2020. Osim toga, navedeni zakupoprimci mogu smanjenu zakupninu za mjesec ožujak platiti u obrocima.
  4. Odgodu plaćanja izdanih računa za Komunalnu naknadu do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.
  5. Odgodu plaćanja izdanih računa za Naknadu za uređenje voda do 30. lipnja 2020. godine za one poduzetnike koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada i ponašanja navedenih u Odluci Županijskog stožera civilne zaštite, te Odlukom o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja Stožera civilne zaštite RH od 19. 03.2020.
  6. Odgodu izdavanja Rješenja i naplate za Spomeničku rentu.
  7. Odgodu plaćanja Koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru.
  8. Obročno beskamatno plaćanje temeljem izdanih Rješenja za Komunalni doprinos od 01.03.2020. do normalizacije poslovanja i obustave svih mjera zabrane (na rok do 6 mjeseci).
  9. Iznalaženje mogućnosti pomoći za programe predškolskog odgoja privatnim ustanovama i obrtima za dadilje za period od 13. ožujka do 14. travnja 2020. godine, odnosno do prestanka trajanja ograničenja rada predškolskih ustanova i drugih oblika skrbi o djeci.