Accessibility icon
22.04.2021

Grad Rovinj-Rovigno planira postavljanje spomen-obilježja u čast hrvatskim braniteljima

U spomen na sve branitelje Domovinskog rata, na dobrovoljce i redovne, svih rodova, one nažalost poginule ili nestale, ali i sve ostale koji su srećom danas još uvijek među nama, Grad Rovinj-Rovigno ima namjeru realizirati i postaviti spomen-obilježje koje će slaviti slobodu i odlučnost svih ljudi Republike Hrvatske da se bore i izbore za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske te za pravedno demokratsko društvo.

U tu će svrhu uskoro biti raspisan javni dvostupanjski natječaj za izradu idejnog likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog rješenja kojem će biti predložena i najadekvatnija lokacija postavljanja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Idejnim će se rješenjem ujedno dati i prijedlog uređenja šireg područja svake od mogućih lokacija koje uključuju zelenu površinu kod Instituta Ruđer Bošković, područje spomenika Palim borcima i Trg na Lokvi.

Svojim suvremenim i bezvremenskim oblikovanjem i formom, spomenik mora korespondirati s postojećim okruženjem dajući dodatnu vrijednost samoj lokaciji i prostoru koji ga okružuje, a zajedno sa svim svojim elementima mora biti najveće tlocrtne površine do 12 m2 i visine do 4 m.

Do sada su već učinjeni brojni koraci kako bi došlo do realizacije ovog projekta, te osim osnivanja Povjerenstva za spomenik hrvatskim braniteljima koji je sudjelovao u aktivnostima oko projekta, na  sjednici Gradskog vijeća na kojoj je usvojen proračun za 2021., planiran je budžet od 130.000,00 kn za potrebe izrade pripremne dokumentacije za provedbu natječaja. Proveden je zatim postupak jednostavne nabave, te je prihvaćena ponuda od stručnog izrađivača MK-PROJEKT d.o.o. iz Varaždina, a trenutno je u tijeku izrada natječajnog elabrata.

«Cilj je da činom podizanja spomen-obilježja na dostojanstven način odamo počast žrtvi i doprinosu hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji što danas imamo suverenu i samostalnu državu – obrazložio je gradonačelnik Marko Paliaga. Njihovo zajedništvo i sloga moraju biti primjer novim generacijama da se s istim duhom nastave boriti kako bi održali društvo temeljeno na vrijednostima slobode, demokracije i međusobnog poštivanja».