Accessibility icon
22.04.2021

Grad Rovinj-Rovigno planira postavljanje spomen-obilježja u čast hrvatskim braniteljima

U spomen na sve branitelje Domovinskog rata, na dobrovoljce i redovne, svih rodova, one nažalost poginule ili nestale, ali i sve ostale koji su srećom danas još uvijek među nama, Grad Rovinj-Rovigno ima namjeru realizirati i postaviti spomen-obilježje koje će slaviti slobodu i odlučnost svih ljudi Republike Hrvatske da se bore i izbore za slobodu i neovisnost Republike Hrvatske te za pravedno demokratsko društvo.

U tu će svrhu uskoro biti raspisan javni dvostupanjski natječaj za izradu idejnog likovnog i arhitektonsko-urbanističko-krajobraznog rješenja kojem će biti predložena i najadekvatnija lokacija postavljanja spomen-obilježja hrvatskim braniteljima Domovinskog rata.

Idejnim će se rješenjem ujedno dati i prijedlog uređenja šireg područja svake od mogućih lokacija koje uključuju zelenu površinu kod Instituta Ruđer Bošković, područje spomenika Palim borcima i Trg na Lokvi.

Svojim suvremenim i bezvremenskim oblikovanjem i formom, spomenik mora korespondirati s postojećim okruženjem dajući dodatnu vrijednost samoj lokaciji i prostoru koji ga okružuje, a zajedno sa svim svojim elementima mora biti najveće tlocrtne površine do 12 m2 i visine do 4 m.

«Cilj je da činom podizanja spomen-obilježja na dostojanstven način odamo počast žrtvi i doprinosu hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji što danas imamo suverenu i samostalnu državu – obrazložio je gradonačelnik Marko Paliaga. Njihovo zajedništvo i sloga moraju biti primjer novim generacijama da se s istim duhom nastave boriti kako bi održali društvo temeljeno na vrijednostima slobode, demokracije i međusobnog poštivanja».