Accessibility icon
18.06.2020

Grad Rovinj-Rovigno dodatno olakšao korisnicima predavanje zahtjeva

Gradska uprava Rovinj-Rovigno napravila je još jedan u nizu značajnih iskoraka u pogledu digitalizacije rada sa strankama.

Nakon već uvedenog sustava preuzimanja podataka o dohocima i primicima fizičkih osoba iz Evidencije o dohocima i primicima Porezne uprave i prošle godine uvedenih e-Obrazaca, kojima je moguće predati zahtjeve Odsjeku za komunalno i prometno redarstvo putem interneta, Grad Rovinj-Rovigno je sad omogućio građanima da isto učine bez prilaganja preslika dokumenata.

Naime, u suradnji s MUP-om razvijena je nova aplikacija SMLS kojom će Grad samostalno moći provjeravati isprave podnositelja. Naime, ista omogućava pristup i komunikaciju MUP-ovim web servisima preko kojih je moguće dobiti podatke o osobama i vozilima.

Valja napomenuti kako osim on-line zahtjeva, preslike isprava neće morati priložiti niti podnositelji zahtjeva predanih neposredno odjelima ili u pisarnicu.

Na taj će se način dodatno olakšati strankama predavanje zahtjeva, na njima što jednostavniji način.

Podsjećamo kako je prošle godine uvedena platforma eObrasci za ispunjavanje i slanje elektroničkih obrazaca vezana za odobrenja za ulazak u pješačku zonu, među kojima Zahtjev za fizičke i pravne osobe koje obavljaju djelatnost unutar pješačke zone, Zahtjev za gradsku zelenu tržnicu i ribarnicu, Zahtjev za građane s prebivalištem unutar pješačke zone, Zahtjev za korisnike trezora banke, Zahtjev za opskrbljivanje, Zahtjev za osobe sa invaliditetom, Zahtjev za servisiranje aparata, Zahtjev za smještaj gostiju, Zahtjev za taxi službe, Zahtjev za vlasnike kuća za odmor.

Od nedavno je također moguće preko platforme predati i Zahtjeve za korištenje javnih površina, i to za postavu naprave (pulta), za reklamiranje i prodaju brodskih izleta, za izlaganje robe, za manifestacije, štandove, terase i ostalo, kao i Zahtjev za postavljanje elemenata na pročelje.

Uplate se vrše putem e-bankarstva, a zahtjevi kreću u trenutnu obradu, a podnositelji su obaviješteni i o statusu njihovog rješavanja.

Upravo je preko te platforme Grad Rovinj-Rovigno tijekom krize s Koronavirusom bio među prvima, ako ne i prvi, u Hrvatskoj, koji je uveo on-line izdavanje propusnica prije nego li su one od strane Stožera CZ RH prebačene na centralni državni sustav e-građani.

Pored toga, Grad Rovinj-Rovigno je iskazao interes Ministarstvu uprave za uključenje u sustav e-Novorođenče, te će se u dogledno vrijeme i zahtjevi za jednokratnu pomoć za novorođenčad moći predati putem aplikacije e-Novorođenčad.