Accessibility icon
17.11.2021

Fontana u ljubičastom ruhu povodom Svjetskog dana prijevremeno rođene djece

Grad Rovinj-Rovigno i ove se godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, na inicijativu Kluba roditelja nedonoščadi “Palčići”.

Fontana na glavnom gradskom trgu osvijetljena je tim povodom ljubičastom bojom. Naime, 17. studenog, širom svijeta, organiziraju se aktivnosti koje imaju za cilj podizanje javne svijesti o problemu prijevremenog rađanja. Jedna od tih aktivnosti je osvjetljavanje poznatih građevina dekorativnom rasvjetom ljubičaste boje, budući da je to boja koja simbolizira ovu temu.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena. U Hrvatskoj, to je više od 2600 djece godišnje, odnosno 7 svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Podršku roditeljima prijevremeno rođene djece kontinuirano pruža jedina Udruga ove vrste na području RH – Klub roditelja nedonoščadi “Palčići”, koja, osim toga, u suradnji sa stručnjacima iz područja neonatologije, realizira i projekte koji direktno doprinose poboljšanju liječenja i njege prijevremeno rođene djece, a uspostavljanjem suradnje sa svim relevantnim institucijama i medijima nastoji da javnost u što većoj mjeri informiramo o ovoj temi. Jedna od prilika da javnost sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji, je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece.