Accessibility icon
11.06.2018

Festival tradicijskih plovila u rovinjskom akvatoriju

Po izuzetno lijepom vremenu i povoljnom vjetru u nedjelju 10. lipnja u rovinjskom akvatoriju održana je trinaesta regata tradicijskih plovila s oglavnim latinskim jedrima. Tradicionalno je organizira Ekomuzej «Batana» u suradnji sa Jedriličarskim klubom «Maestral» i uz podršku Grada, TZ i Maistre.

Pozivu organizatora ovaj puta se odazvalo 27 vlasnika drvenih barki iz Istre, Hrvatskog primorja, Slovenije i Italije, a pridružio im se i jedan američki zaljubljenik u jedrenje koji ima brod u Italiji i redovito dolazi na rovinjsku regatu.

Među velikim jedrenjacima – gajetama, gucevima i pasarama na startu je bilo i desetak rovinjskih batana izrađenih kroz projekt oživljavanja i popularizacije gradnje rovinjske batane. Izgradio ih je kalafat Mladen Tkač, a Udruga «Batana» ih je predala na korištenje iskusnim barkaiolima koji ljeti prevoze turiste oko starog grada.

I ovaj puta start je bio ispred starog grada, a jedrilo se rovinjskim akvatorijem i oko otoka Katarina. Šarenilo brodova i jedara stvorilo je spektakularan prizor pa su regatu sa malom i velikom mola pratili brojni turisti i ovjekovječili je svojim kamerama.

Među «golijatima» najbrža je bila talijanska posada broda «Carina», a među malim batanama prva je na cilj stigla posada barke «Regina».

Fotogalerija