Accessibility icon
15.09.2022

Festival istarske supe i tradicijske igre uoči proslave Dana grada

Na malome molu sinoć je, u organizaciji Udruge „Agrorovinj“, održan 2. Festival istarske supe na kojemu su posjetitelji kupnjom male bukalete imali priliku kušati istarske supe, kako one tradicionalne, tako i kreativne.

Sudjelovalo je šest ekipa: žminjska ekipa, dvije ekipe iz Rovinjskog Sela – ekipa „Recreativo“ i „KUD Stjepan Žiža“, te dvije rovinjske – ekipa „Ribolovnog društva Meduza“ i ona „Nogometnog kluba Rovinj-Rovigno“.

Ekipe su pripremale tradicionalne supe, s baznim vinom teranom, prepečenim, pouljenim i popaprenim kruhom, ali i one kreativne kod kojih su se mogli koristiti širim spektrom namirnica. Festival, za razliku od njegove zimske edicije, nije bio natjecateljskog karaktera, već je publika birala najbolju supu.

Udruga „Agrorovinj“ tom je prilikom pripremala upravo kreativnu, rovinjsku supu.

„Rovinjska je supa specifična po tome što je zaslađena medom, kao i rovinjskim Pelinkovcem koji daje aromatičnost i posebnost. Osim toga, tu je i suha smokva, prepečena i pouljena, te pouljen i popapren kruh“, objašnjava Kristijan Damijanić iz „Agrorovinja“.

S bukaletom u ruci prolaznici su mogli uživati i u prizoru oživljene tradicije, događanju koje se istovremeno odvijalo također na malome molu.

„Svake godine pripremamo tradicionalne igre za mlade, a ove smo godine odlučiti vratiti i one za odrasle, primjerice nauljeni stup na moru kojega smo vratili nakon što ga u Rovinju nije bilo već dugi niz godina“, izjavila je Nives Giuricin, ravnateljica Ustanove Kuća o batani, organizatora ovog hvalevrijednog događanja.

Čak se devet sudionika odlučilo okušati u spomenutoj igri, pri čemu su prva tri mjesta osvojili turisti. Osim toga, održana je i tradicionalna regata batana na vesla, a sudjelovali su seniori, juniori, među kojima i članovi Veslačkog kluba „Arupinum“, a po prvi puta ove godine i tri žene.

Ove su igre započele još dan ranije turnirima u briškuli i trešetu s 12 ekipa, a nastavilo se jučer uz nošenje kašeta i povlačenje konopa.

Večer je završila notama grupe “Viecia Roveigno”, a zatim i Serđa Valića i Dua Magnolija.