Accessibility icon
23.02.2021

Društvo turističkih vodiča Rovinja organiziralo besplatno razgledavanje grada za rovinjske osnovnoškolce

Društvo turističkih vodiča Rovinja, povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana turističkih vodiča, danas je po prvi puta pokrenulo inicijativu besplatnog razgledavanja grada za djecu drugih razreda rovinjskih osnovnih škola.

Ideja je, objašnjava predsjednik Društva turističkih vodiča Rovinja, Alberto Košara, nastala po uzoru na njihove splitske kolege koji su s navedenim projektom, pod nazivom “Dioklecijanova škrinjica”, krenuli prije nekoliko godina. Također, u planu je da projekt zaživi i na nacionalnoj razini kao “Djeca čuvari baštine”.

Kako zbog trenutne situacije s pandemijom ne bi došlo do grupiranja većeg broja učenika, ove su se godine usredotočili tek na druge razrede osnovnih škola. U jutarnjim su satima uz licencirane vodiče grad razgledali učenici OŠ Vladimira Nazora i TOŠ “Bernardo Benussi”, dok su u popodnevnom terminu isto učinila djeca iz OŠ Jurja Dobrile.

Tijekom svoje nesvakidašnje terenske nastave djeca su obišla Trg na mostu, te su se preko glavnog gradskog trga, kroz gradska vrata, popela do crkve sv. Eufemije gdje im je, u suradnji sa Župnim uredom, ista bila otvorena. Također, tom je prilikom otvoren bio i sarkofag rovinjske zaštitnice. Rovinjski su vodiči za svoje mlade sugrađane uobičajeno vođenje prilagodili, pa su tako u prvome planu bile legende o Rovinju.

Ubuduće će, veli Košara, projekt proširiti, a fokusirat će se na treće i četvrte razrede zbog njihova gradiva koje ovakvo vođenje upotpunjuje.

Fotogalerija