Accessibility icon
09.02.2022

Dovršeni radovi na rekonstrukciji Ekomuzeja «Kuća o batani»

Gradonačelnik Marko Paliaga posjetio je jučer u pratnji pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edite Sošić Blažević Ekomuzej „Kuća o batani“ povodom dovršetka radova na rekonstrukciji ustanove. Okončani su tako građevinski radovi na obnovi zgrade, započeti u studenom 2019., te postavljanje novih elektro-instalacija, instalacija za multimediju, izolacije, knaufa i vodovodne instalacije.

Preostaje, dakle, još ugradnja stalnog postava te bi Ekomuzej mogao stoga ponovo otvoriti svoja vrata koncem travnja. U tom se smislu očekuju i noviteti, kako je najavila ravnateljica ustanove Nives Giuricin, poput prikaza u tehnologiji virtualne stvarnosti koja će pobliže približiti posjetiteljima rovinjsku tradiciju i prirodno nasljeđe. Novi postav će priču o batani i Rovinju-Rovigno ispričati tako na moderan i inspirativan način, pomičući vlastite granice i otvarajući nove horizonte.

Predmeti iz starog postava obnovljeni su u suradnji s Muzejem Grada Rovinja-Rovigno, a osim njih jedan će dio izložbe biti posvećen i brojnim priznanjima.

Projekt Ekomuzeja „Batana“ je, naime, upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta još od 2016. godine, a predstavlja jedinstveni pristup očuvanju ukupne materijalne i nematerijalne baštine Rovinja na temelju inicijative lokalnih stanovnika i projekata razvoja koje su tijekom niza godina razvijali vrsni stručnjaci. Batana je u Registar kulturnih dobara RH upisana 2008. godine.

Sam je projekt obnove zgrade Ekomuzeja vrijedan oko 2 milijuna kuna, a od navedenog iznosa kroz projekt «Culturecovery interreg centraleurope» financiran je dio opreme i dio multimedijalnih rješenja, dok se kroz projekt «Arca Adriatica interreg Italy–Croatia» financira grafički dizajn i dio multimedije.

Obnova je djelomično sufinancirana i sredstvima Ministarstva kulture i kreditom kojim će se pokriti između ostalog i troškovi uređenja Interpretacijskog centra i novog spacia u ulici Arno Longo koji je u fazi ishodovanja građevinske dozvole.

Fotogalerija