Accessibility icon
22.09.2020

Dovršena obnova balkona kazališta «Antonio Gandusio»

Ovog su tjedna dovršeni radovi na obnovi balkona gradskog kazališta «Antonio Gandusio». Time su parter i sjedala na katu dobili novo sjajno ruho nakon izvedbe stolarskih radova preinake dijela podne obloge i postavljanja novih stolica.

Nova su sjedala postavljena u manjem broju kako bi se postigao bolji komfor sjedenja i prolaska između redova. Naručeno je stoga 60 stolica, istog modela kao i na parteru.

Podsjećamo kako je prethodnih godina uređeno pročelje te su zamijenjene stolice na parteru, a u planu su i daljnja ulaganja u ovu povijesnu i kulturnu građevinu.

Zgrada kazališta Antonio Gandusio nastala je kao plod zamisli rovinjskog gradonačelnika Nicolòa de Califfija, koji je za nju izradio nacrt i dovršio ju 1854. godine, a prva su joj imena bila Arupineum i Rubineum (oboje od pretpostavljenih prvotnih naziva grada: Arupinum ili Rubinum), te kasnije Gradsko kazalište do 1923. godine kada postaje i ostaje kazalište Antonio Gandusio.

Izvorno smješten u samo središte gradskog života uz tržnicu, Gandusio pulsira životom grada prilagođavajući se njegovim mijenama, te je oduvijek predstavljao više od kazališta jer su se u njemu održavale i opere, skupovi, stručna predavanja i razni kulturni događaji, a danas služi ujedno i kao gradsko kino.

Fotogalerija