Accessibility icon
16.09.2023

Dan grada Rovinja uz misno slavlje, tradicijske obrte, gastronomiju, sport i glazbu

Subotnje jutro, odnosno Dan grada i njegove zaštitnice sv. Eufemije, započelo je uz misno slavlje, kako na hrvatskom, tako i talijanskom jeziku, nakon kojeg je uslijedilo i ono svečano, predvođeno mons. Milanom Zgrablićem, nadbiskupom zadarskim, u kojem je sudjelovao i zbor Župe sv. Eufemije. Slavlje će se zaključiti večernjom misom u 18 sati koju predvodi mons. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski u miru, a sudjeluje zbor Župe Gospe od sv. Krunice iz Trviža.

Grad su ispunili brojni građani i gosti, a sadržaja nije nedostajalo. Na Trgu Valdibora već se tradicionalno smjestio Mali sajam starina, dok su duž Trga na Mostu, Trga maršala Tita i Obale Pina Budicina bili postavljeni štandovi s tradicijskim obrtima.

Čitavog su dana tako prolaznici imali priliku iz ruku proizvođača kupiti ručno rađene i domaće proizvode, a mogli su birati između suhomesnatih proizvoda, tekstila, kozmetike, nakita, ukrasnih predmeta i druge bogate ponude.

Tijekom dana ispred Ekomuzeja Batana za ugođaj je bio zaslužan glazbeni sastav “Viecia Ruveigno”, a mnogi su se upravo tamo okupili kako bi poslušali poznate rovinjske bitinade, zaplesali, ali i zasladili nepce uz besplatne fritule, ili pak srdele.

Istovremeno, u jutarnjim se satima odvijao i sportski program. Na starom je željezničkom kolodvoru održano 6. Podvodno hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije u organizaciji Kluba za podvodne aktivnosti Rovinj-Rovigno, na kojemu je sudjelovalo stotinjak ronioca.

Osim toga, otvoreno je prvenstvo Grada u zračnoj puški u organizaciji Streljačkog kuba Rovinj-Rovigno.

Sportska događanja u popodnevnim su se satima nastavila uz Međunarodni vaterpolo turnir kojega već tradicionalno organizira Vaterpolo klub Delfin, a u večernjim satima goste na glavnome gradskom trgu, točnije Malome molu, očekuje Hook & Cook festival, uz glazbeni program koji će upotpuniti The Percussion Club.