Accessibility icon
16.09.2022

Dan grada Rovinja-Rovigno i njegove zaštitnice sv. Eufemije

Nakon kulturno, zabavno i sportski bogatog tjedna koji mu je prethodio, okupan suncem osvanuo je i Dan grada Rovinja-Rovigno, odnosno dan kada se slavi njegova zaštitnica, sv. Eufemija.

Danas je tako sve započelo misnim slavljima koje su predvodili rovinjski župnik, mons. Vilim Grbac, zatim vodnjanski župnik, vlč. Damir Štifanić na talijanskom jeziku, a u 11 sati i mons. Ivan Milovan, biskup u miru, dok je na rasporedu još misa u 18 sati koju će predvoditi o. Đuro Hontić, gvardijan samostana Sv. Franje Asiškog u Puli.

Tradicionalno nakon mise, sugrađani su se jutros prošetali glavnim rovinjskim trgom i njegovom rivom, gdje su ih dočekali brojni tradicijski obrti.

Kako domaćima, tako i njihovim gostima, poseban je užitak bio kupovati proizvode iz ruku njihovih proizvođača. Sajam je i ove godine okupio najbolje proizvođače autohtonih proizvoda iz Istre, ali i diljem Hrvatske.

Raznolika ponuda kretala se od biljaka i cvijeća, preko suvenira i prirodne kozmetike, do prehrambenih namirnica poput orašastih plodova ili pak čokolade, a sve iz vlastite proizvodnje.

Na Trgu maršala Tita posjetitelje su dočekali i vrijedni članovi Društva osoba s invaliditetom kojima ne nedostaje poduzetničkog duha. Predstavili su tako plod svog rada – organski uzgoj začinskog bilja, čija se ideja rodila na vrtlarskim radionicama Društva.

Uspjeli su tako, nakon odrađene edukacije, uzgojiti više od tristo sadnica različitih vrsti bosiljka, ali i kopar i kadulju, a biljke njeguju u dosad zapuštenom stakleniku bolnice dr. Martin Horvat sredstvima iz projekta EKOVERZUM, a koji financira Adris grupa.

Dodajmo kako su, osim samih sadnica, danas na trgu nudili i domaće spravljeni pesto.

U današnju se ponudu odlično uklopio i Mali sajam starina koji se, kao i svakog termina ovog ljeta, smjestio na Trgu Valdibora, a koji je i ovoga puta okupio ljubitelje starina, kolekcionare i umjetnike, ali i slučajne prolaznike.

Ni večeras neće izostati dobre zabave uz glazbu i gastronomsku ponudu. Uvertira u ovu večer bit će Limena glazba Grada Rovinja-Rovigno, uz koju će nastupiti i uspješne rovinjske mažoretkinje, s početkom u 19:30. Nakon toga, na pozornicu glavnog trga stupit će nagrađivana i cijenjena rovinjska Klapa „Valdibora“, za kojom dolaze tri akademski obrazovane sopranistice „ONE“.

Istovremeno, s početkom u 19 sati, ispred Ekomuzeja Batana posjetitelje će dočekati grupa “Viecia Ruveigno”, uz nezaobilazne besplatne srdele i čašu dobre malvazije.