Accessibility icon
21.01.2023

„Čuvari istrijanskeh užanci“ pobjednici 9. Festivala istarske supe

Sinoć je u Rovinjskom Selu održano ovogodišnje, 9. izdanje Festivala istarske supe.

Među 9 ekipa koje dolaze iz različitih dijelova Istre, najboljima su se pokazali “Čuvari istrijanskeh užanci” koji su pripremili najbolju tradicionalnu supu, ali i onu kreativu. Osim u ove dvije kategorije, proglašeni su i “najboljom kumpanijom”, što predstavlja novost ove godine, a birao se najbolje prezentiran i ekipiran tim.

„Posebno nas veseli što su večeras zastupljene ekipe iz cijele Istre. Sljedeća je godina jubilarna, pa za Festival pripremamo puno iznenađenja“, kazao je Kristijan Damijanić, predsjednik Udruge Agrorovinj, organizatora ove manifestacije.

Osim za najbolje supe, kako tradicionalne tako i kreativne, podijeljene su zahvalnice svim sudionicima, kao i nagrada Sportskom ribolovnom društvu „Meduza“ iz Rovinja za najbolju supu po izboru publike na 2. Rovinjskom ljetnom festivalu istarske supe održanom uoči Dana grada Rovinja.

Kao što navodi pročelnik Upravnog odjela IŽ za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica, „istarska supa predstavlja kulturu i zavičajnost istarskog čovjeka“. Upravo je zato priprema istarske supe u procesu zaštite kao nematerijalno kulturno dobro, što će, između ostalog, biti predstavljeno iduće godine.

Punu podršku ovome projektu, kako veli pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu pri Istarskoj županiji, Ezio Pinzan, dat će i Županija.

Festival se protezao u dvorani Doma kulture, kao i šatoru gdje je bilo postavljeno prijenosno ognjište kojega je izradio Vlado Cvitić, inače predsjednik Mjesnog odbora Rovinjsko Selo.

Brojne posjetitelje privukla je izrada bukaleta na lončarskom kolu, što su demonstrirali iz labinske tvrtke „Merania“.

Samu prostoriju Doma kulture oplemenili su svojim radovima učenici od 1. do 4. razreda područne OŠ Juraj Dobrila u Rovinjskom Selu, na temu istarske supe, vina i maslinovih ulja.

Tijekom manifestacije prisutne su zabavljali harmonikaši, dok je glazbeni program započeo u kasnije sate s grupom Le Monde.

Ova već tradicionalna manifestacija održana je u organizaciji Agrorovinja, uz pomoć Mjesnog odbora Rovinjsko Selo i Udruženja obrtnika Grada Rovinja-Rovigno, te uz pokroviteljstvo Grada Rovinja-Rovigno, Istarske županije i TZ-a Grada Rovinja-Rovigno.