Accessibility icon
26.02.2020

COVID-19. Grad Rovinj-Rovigno formirao tim za praćenje epidemije

Nakon prvih zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, Grad Rovinj-Rovigno formirao je ovog tjedna tim za praćenje epidemije COVID-19 za područje grada.

Svakako je važno napomenuti da nema razloga za paniku ili bojazan od zaraze, no u svakom slučaju nužno je uvesti i provoditi preventivne mjere edukacije i informiranja javnosti.

Preventivne mjere uključuju održavanje higijene; važno je prati ruke, izbjegavati mjesta okupljanja velikog broja ljudi gdje se virusi šire, održavati zdravstveno stanje kroničnih bolesnika koji pate od dijabetesa, tumora, imunoloških bolesti, smanjiti pušenje, itd.

Također, preporučeno je pratiti savjete zdravstvenog sustava. COVID-19 nije mnogo smrtonosniji od virusa gripe kojeg imamo svake godine i od kojeg umire i više od 60 tisuća osoba godišnje. No širi se dosta brzo i potreban je adekvatan odgovor zdravstvenog sustava. Najugroženije su osobe starije od 60 godina i kronični bolesnici. Njima je potrebno posvetiti posebnu pozornost.

Nužno je pravilno i činjenično informiranje javnosti. Medijska histerija stigmatiziranja pojedinaca može dovesti do prikrivanja, bržeg širenja, nasilnih napada i nepotrebnih opasnosti za pojedinca i društvo. Širenje panike i histerije u javnosti je apsolutno nepotrebno. Pretjerana revnost i poruke političara katkada čine više štete nego koristi. Važno je slušati savjete liječnika, znanstvenika, epidemiologa i stručnjaka javnog zdravstva.

Tim za praćenje epidemije na području Grada Rovinja-Rovigno promptno će izvještavati sve relevantne službe o svim saznanjima i informacijama koje budu pristizale od Stožera zdravstva IŽ i Kriznog stožera pri Ministarstvu zdravstva RH, a čine ga gradonačelnik Marko Paliaga i dogradonačelnik Marino Budicin, zatim zapovjednik JVP Rovinj Evilijano Gašpić, načelnik PP Rovinj Branko Ivan Bestulić, voditeljica ispostave Zavoda za hitnu medicinu Rovinj-Rovigno Orjana Čačić-Momčilović, pročelnica UO za društvene djelatnosti Grada Rovinja-Rovigno Edita Sošić Blažević, ravnatelj Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju «Prim. Dr. Martin Horvat» Marinko Rade, pročelnica UO Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco, ravnateljica gradskog društva CK Rovinj-Rovigno, Dajana Medić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne «Domencio Pergolis» Kristina Laginja, te voditelj Odsjeka za sport, socijalnu skrb, vatrogastvo i civilno društvo, Dragan Poropat.

Grad Rovinj-Rovigno izvršiti će nabavu potrebnih količina dezinfekcijskog sredstva koje će distribuirati policiji, vatrogascima, srednjim i osnovnim školama i dječjim vrtićima na području grada.

Preporuka je da žurne službe osiguraju veću predstrožnost svojih djelatnika za sprječavanje zaraze u vidu izolacije i izbjegavanja nepotrebnog kontakta sa većim brojem ljudi, te da škole i dječji vrtići provode preventivne mjere sprječavanja širenja zaraze poticanjem djece na redovito pranje ruku i izbjegavanjem druženja djece u većim grupama.

Također, Domu za starije i nemoćne je dana preporuka da pojača nadzor i ograniči posjete svojim štićenicima.

Volonteri i članovi gradskog društva Crvenog križa dijele tijekom dana informativne letke Ministarstva zdravstva u školama i vrtićima, te na Trgu, oko Doma zdravlja i oko tržnice.  Letci su poslani od strane Turističke zajednice Rovinj-Rovigno i privatnim iznajmljivačima i hotelima.

Fotogalerija