Accessibility icon
11.09.2021

Četvrto podvodno hodočašće na repliku kipa sv. Eufemije

U povodu nadolazećeg blagdana svete Eufemije, ujedno dana grada Rovinja, jutros je oko devedeset ronilaca, vođeno rovinjskim Klubom podvodnih aktivnosti, krenulo na četvrto podvodno hodočašće na repliku kipa ove svetice.

Brončani kip, koji je djelo rovinjskog kipara Andrije Milovana, položen je kod otočića Banjol na 16 metara dubine, gdje je sljedeće godine postavljena i informativna pločica s osnovnim informacijama o replici. Lokacija je pogodna za sve kategorije ronilaca, a sa svoje tri spilje te bogatom florom i faunom, čini nezaobilaznu ronilačku atrakciju.

Niti ova godina nije bila iznimka kada govorimo o interesu ronilaca za ovaj događaj. Na podvodna hodočašća već tradicionalno dolaze brojni istarski klubovi, ali i gosti, pa je tako ove godine sudjelovalo petnaestak klubova iz Istre, a zatim iz Duge Rese i Kostrene.

Od ukupno stotinjak sudionika, oko devedeset njih zaronilo je ove subote kod Banjola, a kako bi ronioci znali što očekivati pri zaronu, događaj je započeo u ranim jutarnjim satima brifingom, na kojemu je predsjednik rovinjskog KPA, Davide Brattoni, rekao nešto više o zaštitnici grada Rovinja, kao i o samoj replici kipa, nastaloj kao doprinos gradu Rovinju.

„Jako smo zadovoljni odazivom. Pratilo nas je odlično vrijeme, te mirno more, bez strujanja i valova, pa je time i zaron protekao bez poteškoća unatoč velikom broju ljudi“, kazao je Brattoni.

Sponzori ovog događanja su Turistička zajednica Grada Rovinja, a zatim i restorani „Pineta“, „Dario“, „Orca“, „Ocean Prime“, „Da Piero“ i „Brancin“.

Fotogalerija