Accessibility icon
27.12.2017

“Čarobni svijet” Dušana Grpca

U Centru vizualnih umjetnosti «Batana» u subotu 23. prosinca otvorena je samostalna izložba fotografije pod  nazivom «Čarobne lutalice» rovinjskog foto-amatera Dušana Grpca. Izložbu je priredila kustosica Lavoslava Benčić koja je napisala i predgovor u pratećem katalogu. Grbac je posegnuo za neobičnim motivom – zaronio je u podmorje i snimao čarobni svijet meduza.

Kustosica Benčić kaže da su meduze oduvijek privlačile čovjeka i bile čest motiv na mozaicima u antičkim rimskim i grčkim domovima. Legenda je meduzu prikazivala kao čudovište koje ima velike željezne zube, brončane ruke i zlatna krila. Umjesto kose, na glavi su joj otrovne zmije, a svojim strašnim pogledom okamenila bi svakog tko ju pogleda. Legenda kaže da se antički junak Perzej od njenog smrtonosnog pogleda zaštitio svojim štitom i ubio je.

Dušan Grbac je nekoliko godina ronio uz rovinjsku obalu i snimao svijet meduza, tih  vječitih lutalica morskim dubinama. Hvatao je bezopasne meduze latinskog naziva „Cotylorhize tuberculatate“ i snimao ih odozdo od krakova kompaktnim digitalnim aparatom te na taj način  stvarao neobične fotografije.

Dušan Grbac je član Foto-kluba „Rovinj“. Fotografijom se bavi od 1975, godine i dobitnik je brojnih priznanja na domaćim i inozemnim skupnim foto-izložbama.

„Čarobne lutalice“ u CVU „Batana“ možete razgledati do 23. siječnja 2018. godine.

Fotogalerija