Accessibility icon
21.11.2017

BOGAT PROGRAM DOGAĐANJA U ZAJEDNICI TALIJANA

Predstojeće prosinačke blagdane Zajednica Talijana «Pino Budicin» obilježit će nizom kulturnih i humanitarnih manifestacija i proslaviti svoje velike obljetnice. Riječ je o obilježavanju 70. godišnjice rada KUD-a «Marco Garbin» i 10. izdanja Božićnog sajma.
O ovim i drugim predstojećim manifestacijama u utorak 20. studenog na tiskovnoj konferenciji govorili su predsjednik ZT Marino Budicin, Cinzia Ivančić, predsjednica KUD-a «M. Garbin» Nives Giuricin, Maria Tamburini te Libero i Alvise Benussi.
Kako je istaknuo predsjednik M. Budicin, KUD «M. Garbin» osnovan je daleke 1947. godine i bio je prvo kulturno društvo ne samo u Rovinju nego i u Istri. Danas broji pedesetak članova okupljenih u mješovitom zboru, grupi bitinadora, folklornoj, dramskoj i literarnoj sekciji. Predsjednica KUD-a Nives Giuricin s ponosom je istaknula da članovi društva godišnje imaju i po pedeset nastupa. Svoju veliku obljetnicu koncertom će obilježiti 13. prosinca u dvorani MMC-a kada će svim posjetiteljima besplatno dijeliti CD-e o radu društva.
Po deseti puta od 15. do 18. prosinca u dvorani Zajednice Talijana održat će se tradicionalni Božićni sajam – Mercatino di Natale na kojem će se prodavati rukotvorine vrijednih članica grupe «Mani di Fata», učenika osnovnih i srednjih škola, djece iz vrtića te korisnika Doma za stare i nemoćne. Voditeljica grupe Maria Tamburini naglasila je da će sva prikupljena sredstva biti utrošena u humanitarne svrhe. Do sada su donirana trima obiteljima sa oboljelom djecom i Domu zdravlja za nabavku vrijednih medicinskih uređaja, a ovaj puta odlučile su da prikupljeni novac utroše za nabavku odora članicama folklorne grupe.
Protekle dvije godine uoči Božića i Nove godine članovi Zajednice Talijana pokrenuli su akciju «Borići dobrote», izrađivali i na središnjem gradskom trgu prodavali svoje rukotvorine, također u humanitarne svrhe. Ovaj put su odlučili da organizaciju ove akcije prepuste Dječjem gradskom vijeću.
Od ostalih najavljenih aktivnosti predstavnici Zajednice Talijana istaknuli su tečaj učenja rovinjskog dijalekta pod vodstvom profesora Libra Benussija koji se održava od 2010. godine s ciljem da se ne zaboravi stari istromanski dijalekt . Dvadesetak polaznika tečaja priredit će i literarnu večer na kojoj će na rovinjskom dijalektu govoriti djela Antonija Giuricina, Giovannija Santina, Mattea Uccia Benussija i Antonija Sorga.
Alvise Benussi već drugu godinu vodi tečaj maketarstva pod nazivom «Mala barka». Novi ciklus obuke mladih maketara započeo je prošlog mjeseca, a njihovi radovi bit će na kraju izloženi u Zajednici Talijana.
Na kraju konferencije za medije Cinzia Ivančić je ukazalana suradnju sa Centrom za istraživanje mora Instituta «Ruđer Bošković» čiji znanstvenici Paolo Paliaga, Danijela Marić i Mirta Smodlaka Stanković će održati stručna predavanja 24. studenog i 4. prosinca.
Sudeći po predstavljenom zgusnutom programu prosinačkih događanja, u Zajednici Talijana «Pino Budicin» sljedeći mjesec dana bit će veoma živo.

Fotogalerija