Accessibility icon
10.02.2021

APN ponavlja natječaj za izgradnju POS-ovih stanova u Rovinju-Rovigno

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama ponoviti će natječaj za izvođača radova izgradnje dvaju višestambenih građevina u Gradu Rovinju-Rovigno.

Naime na posljednjem su natječaju pristigle samo tri ponude, a obje uvelike premašuju procijenjenu vrijednost nabave. Naime, procijenjena vrijednost iznosi 14 milijuna kuna, a najpovoljnija ponuda taj iznos premašuje za čak 10 milijuna kuna!

«25 milijuna kuna za izgradnju 28 stanova je zaista previsoka cijena – ustanovio je gradonačelnik Marko Paliaga –. Dok mi pokušavamo graditi stanove ispod tržišne cijene kako bi svojim građanima olakšali kupnju druge nekretnine dok nam s druge strane izvođači za iste nude cijenu koja bi se mogla primijeniti izgradnji luksuznih stanova. Time bi izvođač svakako dobro zaradio, no ne i građani Rovinja, a oni su nam ipak prioritet. Ne možemo dopustiti niti ćemo prihvatiti da naši građani, posebice oni koji su se već uključili u listu potencijalnih kupaca budućih POS-ovih stanova plaćaju razliku u cijeni te da cijena kvadrata koju moraju platiti premašuje iznos od 1.300 eura».

Gradonačelnik je čvrst u stavu kako neće pristati da netko zarađuje preko leđa žitelja Rovinja, te je nadodao kako posebice žalosti i što ovo nije prvi takav slučaj te je i u nekim drugim gradovima izgradnja na ‘stand by-u’ upravo zbog previsokih ponuda izvođača.

Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama u dva navrata raspisivala natječaje za izgradnju 30 POS-stanova u Poreču te su oba su puta dobivene ponude bile višestruko skuplje od procijenjenih troškova. Biograd na moru je tek na trećem natječaju za izvođača radova, pronašao tvrtku koja za 36 stanova za 10,5 milijuna kuna no ista se nažalost gasi nakon smrti vlasnika prije završetka radova a znamo da taj projekt i dalje stoji jer su ostale ponude previsoke. U Umagu je za izgradnju 50 stanova prije nekoliko godina izvođač tražio 21 milijun kuna, dok je u Zadru za otprilike 50 milijuna izgrađeno čak 100 stambenih jedinica.

«Ovo su dokazi da je moguće graditi i po procijenjenim cijenama izgradnje. Ovakvom praksom nerealnih cijena koje zasigurno ne jamče apsolutno nikakvu uštedu ne možemo više pričati o poticajnoj stanogradnji. Naprosto mi je neshvatljivo da izvođači pokušavaju zaraditi na račun mladih obitelji koje ionako spajaju kraj s krajem» smatra gradonačelnik Paliaga.

«Ovo što se događa jest zapravo diskriminacija po kriteriju područja jer izgleda da se cijene u atraktivnim primorskim mjestima ‘napuhavaju’, iako nam je svima poznato da je vrijednost nabave svugdje ista» nadodao je Paliaga te izrazio uvjerenje kako će se u konačnici pronaći izvođač koji će stanove izgraditi prema racionalnim cijenama iako će ove okolnosti odgoditi finalizaciju projekta.

Valja naglasiti kako je Grad sa svoje strane ispunio sve obveze prema projektu za koji je nedavno i ishođena građevinska dozvola. Kroz nekoliko dana natječaj će se ponoviti te očekujemo puno bolje ponude.