Accessibility icon
09.04.2022

26. Dani Antuna Šoljana u Rovinju

U Rovinju su u tijeku 26. Dani Antuna Šoljana, književno-znanstveni skup kojega priređuju Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja-Rovigno i Društvo hrvatskih književnika.

Šoljanovi dani započeli su ovog petka, 8. travnja, u rovinjskom Multimedijalnom centru susretom s učenicima rovinjskih gimnazija, a nastavili su se u popodnevnim satima uz predstavljanje knjige „Antun Šoljan: Osumnjičeni“. Prvi je dan manifestacije zaključen kazališnom predstavom „Realisti“ u kazalištu „Antonio Gandusio“.

Danas, 9. travnja, održano je i centralno događanje, odnosno postavljanje vijenca pod spomen-ploču na kući Antuna Šoljana u rovinjskoj Ulici pod lukovima, čemu je, u ime Grada Rovinja-Rovigno, prisustvovao njegov dogradonačelnik David Modrušan.

Pred okupljenima su kratkom recitacijom nastupili učenici Srednje škole „Zvane Črnja“, nakon čega se, u ime Društva hrvatskih književnika, obratio Ivica Matičević:

„U ovoj prigodi želim se zahvaliti rovinjskim organizatorima koji čine sve kako bi se mi koji dolazimo u Rovinj dobro osjećali, upravo onako kako se u svom radu dobro osjećao i Antun Šoljan“, naveo je.

Također, dodaje kako o Šoljanu nikada nije izrečena loša riječ u bilo kakvoj prilici, stoga njegovo ime „odzvanja sonorno, zvonko, na čast i ponos svima nama“.

Pred brojnim uzvanicima zapaljena je svijeća i postavljen vijenac na spomen-ploču kuće u kojoj je živio i radio Antun Šoljan.

Manifestacija se dalje nastavila u Multimedijalnom centru uz književno-znanstveni kolokvij „Hrvatska žanrovska književnost. Poetika i praksa“, a završit će koncertom RudeK eKo Kvarteta u rovinjskom kazalištu večeras s početkom u 20 sati, uz slobodan ulaz.

Pokrovitelji ovog događanja jesu Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija i Grad Rovinj-Rovigno.

Fotogalerija