Accessibility icon
27.01.2021

16. Noć muzeja pod rovinjskim nebom

Usprkos trenutnoj situaciji i u skladu s epidemiološkim mjerama, Muzej Grada Rovinja-Rovigno i ove je godine pripremio atraktivan program povodom šesnaestog izdanja Noći muzeja, poznate manifestacije hrvatskih muzeja, a pod pokroviteljstvom Grada Rovinja-Rovigno.

U suradnji s JVP Rovinj i Udrugom „Kuća o batani – Casa della batana”, ovog će petka, 29. siječnja, u rovinjskoj Noći muzeja posjetitelji uživati u programu na dvije lokacije: Trgu ispred Muzeja (Trg maršala Tita) i Obali ispred sjedišta “Kuće o batani – Casa della batana” (Obala Aldo Rismondo), od 18 pa sve do 21 sat.

U navedenom će periodu ispred prostora Muzeja rovinjski vatrogasci izložiti i prigodno predstaviti svoje najstarije aktivno vozilo.

Nadalje, od 18:30 do 19:15 sati na spomenutom će rovinjskom trgu istaknuti hrvatski geolog, akademik Igor Vlahović održati predavanje na temu “Od kakvih je stijena izgrađena Istra i koliko je geološki mirna?”. 

Predviđen je također jednosatni koncert s balkona Muzeja uz rovinjski kvartet Le nuove quattro colonne, s početkom u 20 sati.

Šećući se dalje rivom ʃutalateîna, odnosno Obalom Alda Rismonda, pogled će krasiti poznate rovinjske batane na vezu Liliana, Oûn rìgno…, Pierina, Albachiara, Leonberg, Calsanta, Regina, Antonietta i Fiamita. Neke podignutim jedrima, a druge upaljenim feralima, odvest će posjetitelje od Malog mola do sjedišta „Kuće o batani –  Casa della batana“ gdje će ih dočekati čak dvije izložbe.

Naime, od 18 do 21 sat izložena će biti jedarca koja su ranije oslikala djeca nižih razreda rovinjskih osnovnih škola, pod nazivom „Li vìle al tièrso d’i nuòstri fiuòi / Oglavna jedra naše djece“, a u istom vremenu moguće je razgledati i batanu „Batana peîcia“, obnovljenu u sklopu europskog projekta Arca Adriatica.

Napominjemo kako se posjetitelji mole da se za trajanje ove manifestacije pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera. Za sve one koji se ovog petka neće zateći u Rovinju, manifestacija će se uživo prenositi na Facebook stranicama Muzeja Grada Rovinja-Rovigno i Udruge „Kuća o batani – Casa della batana”, dok će se u slučaju kiše Noć muzeja u cijelosti održati na spomenutim platformama.

*Fotografije prikazuju prošlogodišnji program Noći muzeja*

Fotogalerija