Accessibility icon
29.11.2021

10 godina Sportske udruge “Kanarinko” uz objavljen priručnik

Sportska udruga Kanarinko Rovinj – Rovigno, na čelu s Darkom Jelenc i Bojanom Bolković, svoju je desetu godišnjicu rada obilježila svečanim predstavljanjem priručnika „Kanarinkova poligonka“ ovog četvrtka u velikoj dvorani Doma kulture u Rovinju.

Priručnik čije su autorice upravo osnivačice ove udruge koja radi s djecom u dobi od četiri do šest godina, nastao je u suradnji s Osnovnom školom Vladimira Nazora Rovinj-Rovigno, te zahvaljujući potpori Grada Rovinja-Rovigno.

Ideja o priručniku nastala je kao rezultat velikog broja osmišljenih i provedenih poligona prepreka na treninzima ove Sportske udruge. Sam je priručnik nastao u doba pandemije uslijed velike količine slobodnog vremena koja je, s obzirom na dotadašnji tempo života, iznenadila većinu sportaša i sportskih djelatnika, mnogima predstavljajući problem.

S obzirom na vlastito iskustvo u radu s djecom, želja autorica bila je da se poligon prepreka promovira kao oblik rada, te da priručnik posluži kao pomoć u radu odgajateljima, trenerima u školama sporta, učiteljima razredne i predmetne nastave u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, roditeljima i svima koji prepoznaju i poštuju vrijednost kretanja i bavljenja sportskom aktivnošću od najranije dobi.

U priručniku su, osim osnovnih uputa o tome kako što kvalitetnije pripremiti i koristiti sve prednosti poligona prepreka, fotografijama zorno prikazani različiti zadaci ravnotežnog hodanja, trčanja, skakanja, prenošenja tereta, provlačenja, puzanja, penjanja i silaženja, kao i 50 različitih poligona prepreka koji su korišteni u radu s djecom u „Kanarinku“. Pritom se svaki prezentirani poligon prepreka može prilagoditi različitim potrebama.

„Kanarinko“ broji više od 60 aktivnih sudionika, pa autorice zaključuju kako biti trener ili učitelj nije samo profesija, već poziv i velika ljubav.

Spomenimo još kako su u stvaranju priručnika pomogli učitelji OŠ „Vladimira Nazora“ na čelu s ravnateljem Bojanom Burićem. Za lekturu je tako zaslužna Dejana Tavas, za oblikovanje i dizajn Toni Žufić, a za prijevod na talijanski jezik Cristina Marangon. Stručne recenzentice bile su dr.sc. Tatjana Trošt Bobić i dr. sc. Cvita Gregov s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

Fotogalerija