Accessibility icon
16.05.2023

U Gradskoj palači održan prijem Odbora za turizam Njemačkog Bundestaga

Odbor za turizam Njemačkog Bundestaga je u sklopu informativnog posjeta Hrvatskoj jučer posjetio Grad Rovinj-Rovigno te je tim povodom u Gradskoj upravi upriličen prijem delegacije od strane gradonačelnika Marka Paliage.

Ispred Njemačkog izaslanstva sastanku su prisustvovali predsjednica i voditeljica izaslanstva Jana Schimke, zastupnici Bundestaga Rita Hagl-Kehl, Anja Karliczek, Michael Donth, Stefan Schmidt, Reginald Hanke, Mike Moncsek i Thomas Lutze, zatim  djelatnica u tajništvu Odbora Anja Luhmann, veleposlanik Christian Hellbach, voditeljica Odjela za protokol Nathalie Rocio-Linow te prevoditeljica Sanja Berc.

Prijemu su prisustvovali u ime Grada Rovinj-Rovigno također zamjenik gradonačelnika David Modrušan i pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika Maria Črnac Rocco.

Predstavništvo Odbora za turizam Njemačkog Bundestaga zanimalo je stanje i prakse koje Grad provodi u turizmu, s naglaskom na održivi turizam i očuvanje okoliša, a što je trenutno i u Njemačkoj vrlo aktualna tema.

Gradonačelnik Marko Paliaga izjavio je kako ne iznenađuje dolazak u Rovinj, obzirom da preko 35% ukupnog broja gostiju dolazi upravo iz Njemačke, te stoga ne čudi da je i Vlada zainteresirana za destinacije u kojima njihovi građani borave.

Naglasio je i kako su očekivanja za sezonu koja nam je pred vratima da će ona biti uspješna te se osvrnuo kako su održivost i brojevi dolazaka pitanje kojim se Grad bavi već neko vrijeme. «Ove smo godine donijeli i novu Strategiju razvoja turizma od 2025. do 2030. godine koja ide u dva smjera. Jedan je od njih upravo zelena tranzicija, a drugi je podizanje kvalitete smještaja i doživljaja u destinaciji. Cilj je također povećanje prometa van ljetne sezone jer turističke gužve tijekom ljetnih mjeseci negativno utječu na kvalitetu boravka gostiju, ali i na kvalitetu života stanovnika».

U postupku su izmjene prostornih planova, te postupak donošenja zelene strategije, kako bi postigli veću energetsku neovisnost te smanjili izgrađenost na građevinskim česticama», izjavio je gradonačelnik.

Paliaga se također osvrnuo na problem nekomercijalnog smještaja koji se u velikom broju slučajeva izdaje na crno te tako negativno utječe na održivost, ali i na proračun.

Odbor se zanimao za bogatu riznicu zaštićenih kulturnih dobara te način na koji je Grad postigao ravnotežu između logističkih i konzervatorskih pitanja. Gradonačelnik Marko Paliaga istaknuo je kako Rovinj-Rovigno ima jednu od naj očuvanijih povijesnih jezgri, te će uskoro biti i prvi u Hrvatskoj koji će imati sve konzervatorske podloge za cijelu zaštićenu zonu, što će značiti u praksi da će svaka zgrada imati svoju „osobnu iskaznicu“ kojom će biti definirano kakvi su zahvati na njoj mogući.

Paliaga je također objasnio kako je uži centar grada zona smirenog prometa, no takav će režim biti još restriktivniji nakon realizacije projekta popločenja glavnog gradskog trga.

Na sastanku je bilo i govora o pitanjima poput overcrowdinga te situacije u turizmu tijekom pandemije. Tim se povodom gradonačelnik Marko Paliaga zahvalio njemačkim građanima koji su čitavo vrijeme tijekom trajanja pandemije Rovinj-Rovigno i Istru prepoznavali kao zelenu i sigurnu destinaciju.

Predsjednica i voditeljica izaslanstva Jana Schimke zahvalila se u ime Odbora na gostoprimstvu i iznesenim informacijama, te se izaslanstvo zatim uputilo na prijem u Istarskoj županiji.