Accessibility icon
12.01.2019

Projekt obnove kazališta «Antonio Gandusio»

Grad Rovinj-Rovigno nastavlja s obnovom jedne od najvažnijih kulturnih građevina, kazališta «Antonio Gandusio». Isprva su nabavljene i ugrađene stolice na prostoru partera. Riječ je o 157 komada stolica, a radovi su izvedeni sukladno Arhitektonskom izvedbenom projektu rekonstrukcije kazališta. Ukupna vrijednost ugrađene opreme je 1.131.950,00 kuna.

Naknadno su dovršeni i radovi na obnovi balkona gradskog kazališta, čime su parter i sjedala na katu dobili novo sjajno ruho nakon izvedbe stolarskih radova preinake dijela podne obloge i postavljanja novih stolica.

Nova su sjedala postavljena u manjem broju kako bi se postigao bolji komfor sjedenja i prolaska između redova. Naručeno je stoga 60 stolica, istog modela kao i na parteru.

U međuvremenu, nastavlja se s radovima oslobađanja i čišćenja prostorija u prizemlju zgrade kako bi se omogućilo pokretanje projekta prenamjene ovog prostora u budući ulazni hol i garderobe.

Zgrada kazališta Antonio Gandusio nastala je kao plod zamisli rovinjskog gradonačelnika Nicolòa de Califfija, koji je za nju izradio nacrt i dovršio ju 1854. godine, a prva su joj imena bila Arupineum i Rubineum (oboje od pretpostavljenih prvotnih naziva grada: Arupinum ili Rubinum), te kasnije Gradsko kazalište do 1923. godine kada postaje i ostaje kazalište Antonio Gandusio.

Izvorno smješten u samo središte gradskog života uz tržnicu, Gandusio pulsira životom grada prilagođavajući se njegovim mijenama, te je oduvijek predstavljao više od kazališta jer su se u njemu održavale i opere, skupovi, stručna predavanja i razni kulturni događaji, a danas služi ujedno i kao gradsko kino.

Fotogalerija