Accessibility icon
26.03.2019

Znanstveno popularna radionica „Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi“

U utorak, 26. ožujka 2019. godine u Multimedijalnom centru u Rovinju održana je znanstveno popularna radionica „Mikroalge kao biogorivo budućnosti: Prilike i izazovi“ na kojoj se prigodnim govorom svim sudionicima obratio gradonačelnik dr.sc. Marko Paliaga dipl.oec.

Znastvena radionica u organizaciji Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković održana je u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost “Potencijal jadranskih mikroalgi za kogeneracijsku proizvodnju biogoriva 3. generacije”.

Znanstvenici IRB-a i njihovi suradnici u području biologije i kemije mora, ekološkog modeliranja i procesnog inženjerstva predstavili su rezultate i mogućnosti primjene morskih mikroorganizma u proizvodnji visokovrijedne biomase i bioremedijaciji industrijskih otpadnih voda.

Uz potporu projektnog partnera iz energetskog sektora INA d.d. i dionika u plavoj tehnologiji diskutirali su o važnosti istraživačko-razvojnih aktivnosti u području potrage za CO2 neutralnim izvorima energije i tržišnim mogućnostima razvoja plave bioekonomije u sjevernojadranskoj regiji.

„U sklopu projekta LIFE SEC ADAPT Rovinj je prvi među istarskim gradovima potpisao „Sporazum gradonačelnika“, najveću svjetsku inicijativu za urbanu klimu i energiju, koja ujedinjuje tisuće lokalnih i regionalnih vlasti koje su dobrovoljno posvećene provedbi klimatskih i energetskih ciljeva EU-a na svom teritoriju. Ponosni smo što smo aktivno uključeni u projekte zaštite urbanog okoliša te podržavamo projekte koji podižu svijest vezano za prilagodbu klimatskim promjenama.” – istaknuo je gradonačelnik Paliaga.

Projekt A3 PICO 3G pokrenut je u sklopu programa „Poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena“ Hrvatske zaklade za znanost, a u suradnji Instituta Ruđer Bošković, Industrije nafte INA d.d. i Sveučilišta Santa Barbara u Kaliforniji.

U 2 godine istraživanja voditeljica projekta dr.sc. Maria Blažina i projektni tim su u Centru za istraživanje mora istražili mogućnost iskorištavanja otpadnih voda rafinerije nafte za proizvodnju biodizela. Izolirane mikroalge iz Jadrana pokazale su potencijal rasta na otpadnim vodama INA industrije nafte. Nizom fizioloških ispitivanja potvrđena je mogućnost korištenja mikroalgi u postupcima fikoremedijacije, tj. pročišćavanja industrijskih i komunalnih otpadnih voda. Primjena algi u tretiranju otpadnih voda pokazala se kao ekološki i ekonomski obećavajuća strategija. Cilj daljnjih istraživanja biti će optimizacija uvjeta uzgoja algi na različitim otpadnim vodama metodama i konceptima razvijenima tijekom ovog projekta.

Fotogalerija