Accessibility icon
27.09.2019

Započeli su šesti Dani Mirka Kovača

U Multimedijalnom centru ovog je četvrtka u večernjim satima svečano otvoren program šestih Dana Mirka Kovača, nakon čega je uslijedio prvi od niza razgovora „jedan na jedan“ s ovogodišnjim dobitnicima nagrada.
„U ime Grada Rovinja imam čast i zadovoljstvo srdačno vas sve pozdraviti u prigodi otvaranja šestih Dana Mirka Kovača, velikog književnika i intelektualca koji je izabrao upravo Rovinj za svoj dom, mjesto svog stvaranja pa i mjesto za njegov vječni mir. Vjerujemo da će ova manifestacija pomoći boljem upoznavanju rada i djela Mirka Kovača i drugih književnika ali i spoznaju književne povijesti prostora kojega danas zovemo regijom jugoistočne Europe. Nagrada Mirko Kovač koja se dodjeljuje neka i dalje bude poticaj stvarateljima, intelektualcima i ljudima od pera, ali i mjesto nadahnuća u vjeru pobjede dobroga nad zlim“, u svom se govoru publici obratio dogradonačelnik Grada Rovinja, Kristijan Damijanić.
Program je zatim krenuo razgovorom moderatora i programskog direktora Seida Serdarevića s autorom Josipom Mlakićem, dobitnikom Nagrade „Mirko Kovač“ za najbolji roman 2018. godine, naslovljenim „Skica u ledu“.
Već danas (petak, 27. rujna 2019.) u 11 sati program se nastavlja također u rovinjskom MMC-u i to predstavljanjem zbornika Dana Mirka Kovača, u kojemu sudjeluju Enver Kazaz, Ivan Lovrenović, Dragan Markovina, Mića Vujičić i Katarina Luketić. Nadalje, u 13 sati posjetitelji će moći poslušati razgovor s još jednom dobitnicom Nagrade „Mirko Kovač“, i to za najboljeg mladog autora za roman „Gitara od palisandra“, Kristinom Gavran. Sljedeći će se kroz razgovor publici u 18 sati predstaviti Sinan Gudžević koji je dobio Nagradu „Mirko Kovač“ za najbolju knjigu eseja naslovljenom „Maksimir i Mirogoj“. U večernjim se satima program seli u kino Gandusio gdje će se, s početkom u 20 sati, prikazivati projekcija filma „Ti imaš noć“ s kojim je Ivan Salatić osvojio Nagradu „Mirko Kovač“ za najbolji scenarij.
Završnica je zakazana za subotu, 28. rujna. U 12 sati bit će održano sjećanje na Borku Pavićević, u kojemu sudjeluju Ivan Čolović, Božo Koprivica, Sinan Gudžević, Svetislav Basara i Vlaho Bogišić, dok će se u 19 sati u kinu Gandusio još jednu godinu za redom dodijeliti Nagrade „Mirko Kovač“ za 2018. godinu.

Fotogalerija