Accessibility icon
12.01.2021

Započeli radovi na Domu kulture u Rovinjskom Selu

Nakon što je 2018 otkupio zgradu Doma kulture u Rovinjskom Selu od «Maistre» Grad Rovinj-Rovigno započeo je s radovima obnove zgrade koja je središte okupljanja i događaja u najvećem rovinjskom naselju.

Prvi je na redu svakako krov prvog kata zgrade koji se ovih dana obnavlja i popravlja. Izvođač radova je obrt FEMIKSiz Rovinja-Rovigno, a ukupna  ugovorena vrijednost radova iznosi 369.350,00 kn bez PDV-a, dok uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova i koordinatora zaštite na radu vrši ARHETIP 21 d.o.o. iz Poreča.

Radovi popravka i održavanja krova iznad prvog kata zgrade Doma kulture u Rovinjskom Selu koji bi se trebali okončati do 7. ožujka 2021. izvode se s ciljem održavanja krova zgrade u graditeljskom i funkcionalnom smislu, te produžavanja i očuvanje vijeka trajanja.

Izvode se pripremni radovi (fasadna skela), radovi demontaže i rušenja (demontaža kišne limarije, demontaža drvene krovne konstrukcije), zidarski i betonski radovi (betoniranje ukrutnog armiranobetonskog serklaža po vrhu zidova u razini krova), tesarski i krovopokrivački radovi (čišćenje i sanacija postojećih drvenih greda, PVC folija lijepljena na preklopima, mekana kamena vuna između rogova, podloga od OSB ploča, sanacija oštećenih dijela glavnih drvenih nosivih konstrukcija, izrada drvene krovne konstrukcije od drvenih greda četinara II klase-ugradnja zamjenskih rogova, ugradnja podloge od daščane podloge, ugradnja valovite krovne krute hidroizolacije, pokrivanje krova kanalicom), te limarski radovi (izrada i montaža horizontalnih polukružnih visećih oluka, kružnih vertikala, opšava oko dimnjaka, krovne uvale, sabirnih lonaca za prihvat oborinskih voda).

Podsjećamo kako je Grad u otkup zgrade uložio 3 milijuna i 441 tisuća kuna kako bi istu mogao zatim obnoviti, a u planu je i obnova trga Matka Laginje na kojem se Dom nalazi. Izrađeno je stoga idejno rješenje obnove trga u tri varijante.

Tako će, od sadašnjeg stanja, odnosno ravne asfaltirane plohe koja trenutno služi samo za parkiranje, uređenjem ovo središnje mjesto Sela postati funkcionalni prostor koji će biti prepoznatljiv, te koji će imati socijalnu ulogu koje je i tradicijski imalo.

Predviđa se također fizička barijera uz glavnu prometnicu za zaštitu pješačke zone trga, prostor za organizaciju javnih manifestacija, parkiralište uz prostor trga, mjesta za poček autobusa, oblikovanje partera koristeći kamenu strukturu različitih obrada, te integracija vegetacijske strukture kao sastavnog djela oblikovanja trga i ambijentalna rasvjeta.