Accessibility icon
26.01.2024

Veneto i Istra bez granica

Ovog se tjedna, putem zoom platforme, održalo predstavljanje participativnog portala scuolaserenissima.org. Predstavljanje su vodili autor Vittorio Baroni i Federica Zona iz upravnog odbora Engim Veneto, dio je koncepta Jadranske sjeveroistočne Europe i dio je projekta „Škole Venecije, Rovinja i Pule creators za kulturnu baštinu Serenissime” uz podršku Regionalnog zakona Veneta 39 iz 2019.

Od nadležnih su se na platformi obratili Generalni Konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, predsjednik Regionalnog vijeća Veneto Roberto Ciambetti, potpredsjednica Istarske županije Jessica Acquavita, vijećnik Grada Venecije Massimiliano De Martin, zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja-Rovigno David Modrušan, zamjenik gradonačelnika Pule-Pola Bruno Cergnul, te potpredsjednik ANVGD-a Alessandro Cuk. Među partnerima u promociji tu su i koordinator Tehničkog instituta Marinelli Fonte iz Venecije Stefano Grandesso, ravnateljica Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno Ines Venier, ravnateljica Talijanske srednje škole Dante Alighieri Pula-Pola Debora Radolović, zatim Gianluigi Bettiol u ime škole Turazza iz Trevisa, voditeljica CIF škole Venecija Valeria Gaggiato, , predsjednica Izvršnog vijeća Zajednice Talijana Rovinj-Rovigno Franca Blandini Suran, predsjednica Zajednice Talijana Pula-Pola Tamara Brussich, koja je također pozdravila u ime Talijanske unije. Govorila je i Graziella Gazzaniga Palermo, predsjednica Udruge Talijana iz Pule i Istre.

„Kultura ne poznaje granice – izjavio je Roberto Ciambetti – i ponovno se pokazala sposobnom razviti sposobnost analize i pružiti novim generacijama alate za uspješno i kompetentno suočavanje sa složenošću sadašnjosti kako bi ih vodili prema budućnosti“.

Portal za sudjelovanje ističe izravan pristup društvenim profilima Facebook, Instagram, YouTube i X. U prvoj fazi projekta je potpisivanje strateški važnog bratimljenja između škola Veneta i Istre te tri inovativne kulturne izložbe u Veneciji, Rovinju i Puli s panoima povezanim s portalom putem QR kodova. Među istaknutim elementima pojavljuje se Marko Polo (u povodu 700. obljetnice smrti i 770. obljetnice rođenja) jer je slavni putnik 1300. godine za svoj svadbeni ručak s Donatom Badoer odabrao istarska vina.

Ukupno je već uključeno 310 mladih, među kojima i učenici dviju škola u Trevisu i Vicenzi koji su se zauzeli za proizvodnju povijesne odjeće iz 18. stoljeća i niz brendova koji se natječu, uz glasovanje na Facebooku, za odabir logotipa projekta. Druga faza uključuje razvoj na Kvarneru i Dalmaciji, odnosno u Rijeci, Malome Lošinju i Zadru. U trećoj fazi svi proizvedeni radovi bit će izloženi u Europskoj prijestolnici kulture 2025. u Novoj Gorici i Goriciji.