Accessibility icon
19.09.2018

Uzvratni posjet učenika iz Španjolske našoj OŠ J. Dobrile

U srijedu, 19. rujna 2018. godine su, u sklopu nastavka zajedničke suradnje s OŠ J. Dobrile, učenici jedne osnovne škole iz Španjolske imali stručan razgled našega grada, Ekomuzeja „Batana“ te zajednički ručak u Spaciu Matika. U Ekomuzeju “Batana” dočekali su ih gradonačelnik dr.sc. Marko Paliaga dipl.oec. i njegov zamjenik Marino Budicin.

OŠ Jurja Dobrile tri je godine (2014.-2017.) bila dio Erasmus+ projekta I.M.A.G.I.N.E (Imagination and Motivation through Art and Game in Interaction with your Nearby Environment) koji je uključivao mobilnosti učenika u Francusku, Španjolsku i Portugal. S nekim partnerima iz tog projekta nastavljena je suradnja, čiji je rezultat posjet učenika i učitelja iz Španjolske.

U posjet našem gradu  stiglo je osmero učenika i tri učitelja iz grada Sagunta blizu Valencije. Njihov dolazak uzvratni je posjet OŠ J. Dobrile  i gradu nakon boravka naših učenika i učitelja u Saguntu u ožujku 2018. godine.

Dodatna bilateralna razmjena nakon završetka IMAGINE projekta dogovorena je tijekom pisanja novog projekta prihvaćenog od strane Hrvatske nacionalne Agencije za mobilnost i programe Europske Unije krajem srpnja ove godine. S istom je upravo u tijeku potpisivanje Ugovora o financiranju. Novi projekt C.H.A.N.G.E (Cultural Heritage Activities and Nutrition in Global Environment)  vrijedan je 163.966 eura, a OŠ Jurja Dobrile  njegov je glavni koordinator (tim učitelja iz društvene grupe predmeta i Tamara Perković, prof. povijesti i hrvatskog jezika).

Uz našu školu u njemu sudjeluju tri škole iz prethodnog projekta (Španjolska, Portugal i Finska) te Grčka kao novi partner. C.H.A.N.G.E će trajati dvije godine (2018.-2020.) tijekom kojih će mali Dobrilovci posjetiti sve zemlje partnerice, a učenici i učitelji iz svih zemalja partnerica boravit će u Rovinju u Europskom tjednu početkom svibnja iduće godine. U projektu C.H.A.N.G.E. naglasak je na očuvanju nematerijalne kulturne baštine (suradnja s Eko muzejom “Batana”), komunikaciji i međusobnom boljem kulturnom upoznavanju uz usvajanje  pjesama, plesova, zdrave prehrane, usmene predaje i tradicionalnih igara zemalja sudionica.

Fotogalerija