Accessibility icon
18.10.2017

USVOJENE PRVE IZMJENE I DOPUNE GRADSKOG PRORAČUNA

U središtu pozornosti vijećnika na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u utorak 17. listopada, bio je prijedlog prvih izmjena i dopuna gradskog proračuna i Programa rada gradonačelnika i gradske uprave za 2017. godinu. Uvodno obrazloženje podnijela je pročelnica Iva Vuljan Apollonio. Proračun za ovu godinu, sa projekcijama za 2018. i 2019, usvojen je u prosincu 2016. godine. Nakon prvih izmjena i dopuna, sa prenesenim sredstvima iz prethodnih godina, sada ukupno iznosi 179.961.584 kune i uravnotežen je sa rashodima. Pri tome najveću stavku čine porezni prihodi u iznosu od preko 62 milijuna kuna te prihodi od prodaje u iznosu od 8,8 milijuna kuna. Na rashodovnoj strani najviše sredstava planirano je za komunalno gospodarstvo i izgradnju u iznosu od 43.810.000 kuna.
Iz Programa rada gradonačelnika izdvajamo pripremu dokumentacije za uređenje partera Trga maršala Tita, Izmjene i dopune Prostornog plana grada, investicijsko održavanje osnovnih škola u iznosu od 2 milijuna kuna, sanaciju potpornog zida crkve Svete Eufemije, izgradnju područnog vrtića u Rovinjskom Selu vrijednog gotovo 10 milijuna kuna, preuređenje velike dvorane Doma kulture, uređenje kružnog toka na križanju ulica Dapiran – Istarska ulica, investicije vrijedne 4,2 milijuna kuna itd.
Veliko zanimanje vijećnika privukao je i prijedlog Odluke o uvjetima i načinu sufinanciranja obnove pročelja i krovova na području zaštićene kulturno-povijesne jezgre , što je veoma značajno za očuvanje starog grada. Prijedlog odluke obrazložio je Ermano Turcinovich. Prema toj odluci korisnici zgrada ostvarivat će pravo na dodatno financiranje u iznosu od 50 posto te do 100 posto. Prijave za sufinanciranje radova podnosit će se nakon objave javnog poziva i to u pisanom obliku na propisanom obrascu, a prvi se javni poziv očekuje početkom siječnja 2018. godine.
Na četvrtoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je zahtjev za mirovanje mandata vijećnika Klaudija Poropata, kandidata za gradonačelnika i nositelja liste SDP-a na posljednjim lokalnim izborima u svibnju, a za njegovu zamjenu SDP je odredio Suada Salkića.
Sjednici Gradskog vijeća u uvodnom dijelu prisustvovali su i članovi Dječjeg gradskog vijeća.
Inače, pred vijećnicima je bio obiman dnevni red, uglavnom sastavljen od informacija i izvješća za proteklu godinu, među kojim o stanju sigurnosti na području PP Rovinj, o stanju sustava Civilne zaštite, o poslovanju Komunalnog servisa i Odvodnje te poduzeća Rubini d.o.o.

Fotogalerija