Accessibility icon
30.11.2021

Upoznajte Geološki spomenik prirode Kamenolom Fantazija

Pozivamo Vas na predavanje o geološkoj raznolikosti Istre i vrijednosti Kamenoloma Fantazija, koje će se održati u petak, 10.12.2021., u 18:00 sati u Rovinju u Domu kulture (Trg maršala Tita 3/II).

 

Dan poslije, u subotu 11.12.2021., u 10:00 sati održati će se vođena tura u samom  kamenolomu gdje možete vidjeti sve sadržaje novouređenog geološkog parka te uživo uz vodiča i sami prepoznati specifičnosti po kojima je poznat kamenolom Fantazija.

 

Na području grada Rovinja projektom „geoIST3A“ u kojem su partneri TZ Rovinj, JU Natura Histrica i Grad Rovinj-Rovigno, uređen je geološki park Cave di Monfiorenzo – Kamenolom Fantazija.  Ova je lokacija zaštićena kao geološki spomenik prirode još 1986. godine, a cilj projekta  je upravo njegova valorizacija. Iako lokalitet predstavlja jedinstveni primjer sedimentologije vapnenca, a jedan je od najinteresantnijih kamenoloma svijeta, lokacija do danas nije bila primjereno uređena niti valorizirana. Projektom GeoIST3A je uspostavljen okvir za održivo upravljanje ovim zaštićenim područjem te je napravljena prezentacija njegovih specifičnosti. Uređenjem geološkog parka Grad Rovinj-Rovigno i Istarska županija su dobili novi edukativan i turistički sadržaj vezan za  prirodnu baštinu.

 

Na predavanju koje će se održati u petak 10.12.2021. u 18:00 sati, predavač je dipl.ing. geologije, naš sugrađanin, Milan Mihovilović. Kroz predavanje upoznajte geološku povijest Istre i Hrvatske te kako i kada su nastale stijene na području Istre. Također moći ćete saznati zbog čega je kamenolom Fantazija jedan od najvažnijih lokaliteta u svijetu kao i važnost drugih geoloških lokaliteta u Istri.

 

Pridružite nam se i u obilasku lokaliteta Kamenolom Fantazija na Monfiorenzu u subotu 11.12.2021. u 10:00 sati.

 

Predavanje i obilazak su besplatni!

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.