Accessibility icon
11.04.2022

UNICEF Hrvatska dostavio 114 kamiona pomoći djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini

Grad Rovinj-Rovigno partner je neprofitne organizacije UNICEF Hrvatska koja trenutno prikuplja pomoć za djecu i obitelji Ukrajine. UNICEF Hrvatska je do 28. ožujka dostavio 114 kamiona pomoći koji su sadržavali 1.386 tona potrepština za krizne situacije kako bi se pružala podrška djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini i susjednim zemljama, a spomenuta se brojka na tjednoj razini višestruko povećava. U kamionima su medicinske potrepštine, lijekovi, higijenske potrepštine (za čak 49 bolnica u Ukrajini), materijali za igru i obrazovanje u kriznim situacijama za djecu i mlade te deke i topla zimska odjeća i obuća za djecu.

Kako bi se pomoglo djeci i obiteljima na putu iz Ukrajine u Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Bjelorusiju, Mađarsku i Slovačku, UNICEF postavlja „Plave točke“ – lokacije organizirane duž ruta kretanja izbjeglog stanovništva za pružanje cjelovite podrške. Plave točke važne su i za djecu koja su prisiljena pobjeći te koja se suočavaju se sa značajnim rizicima kao što su odvajanje od obitelji, nasilje, seksualno iskorištavanje i trgovina ljudima zbog čega je neophodno osigurati sigurnost, stabilnost i minimalne standarde zaštite djece te njihov pristup raznim uslugama.

 

Podrška UNICEF-a za djecu i obitelji iz Ukrajine smještene u RH odnosi se na:

  • Pružanje psihosocijalne i druge pomoći djeci odvojenoj od roditelja kao i pružanje potrebne pomoći njihovim trenutnim skrbnicima. Sprječavanje i rješavanje nasilja, iskorištavanja i zlostavljanja djece i žena, uključujući rodno uvjetovano nasilje.
  • Podržavanje upisa djece u predškolske programe, osnovnu i srednju školu, uključujući podršku u suočavanju s traumom i prilagodbi na novo okruženje.
  • Aktivnosti za jačanje kompetencija za nošenje s posljedicama rata i izbjeglištva škola koje su primile ukrajinske učenike/ce.

 

Donirati je i dalje moguće na:

 

■■ www.unicef.hr

 

■■ na broj računa HR9223600001501092532; poziv na broj: 2263-98

 

■■ ili putem 2D koda