Accessibility icon
24.06.2020

Umjetnost i dizajn ponovo pronalaze put do publike na rovinjskoj rivi

Još jedan ARTISTICO – festival nekonvencionalne umjetničke produkcije i dizajna održava se u Rovinju i to 25. i 26. srpnja, 2020. godine.

 

Želeći dati protutežu nažalost neizbježnoj komercijalnoj ponudi u turističkim središtima, cilj je ovog festivala umjetnički i dizajnerski rad učiniti vidljivijim i dostupnijim. Zato ARTISTICO umjetnost i dizajn dovodi publici i smješta ih tamo gdje se publika već nalazi, na nezaobilaznu rovinjsku rivu, i to u samom srcu turističke sezone.

 

Artistico domaćim i stranim gostima omogućuje upoznavanje drugačijih i nesvakidašnjih umjetničkih sadržaja, jedinstvenih radova i proizvoda i to kroz:

– samostalne i skupne izložbe (IZLOŽI SE)

– izložbeno-prodajni sajam nekonvencionalnih umjetničkih predmeta (ART MARKET)

– aktivnosti i radionice za sve uzraste (CREATE YOUR OWN, STOP AND PAINT!)

– instalaciju slikanja pomoću viska (PENDULUM)

– mjesto za međusobno druženje, upoznavanje s umjetnicima te razmjenu ideja i iskustva u opuštenoj atmosferi dnevnog boravka (LIVING ROOM)

– posebno osmišljen i opremljen prostor koji razvija maštu i vještine najmlađih (JUNIOR ART CORNER)

– predstavljanja projekata – KNJIGOLOVAC koji će organizirati sakupljanje i besplatnu posudbu već prikupljenih knjiga, te art projekt PAPERGIRL, neobičan koncept širenja umjetnosti prikupljanjem i besplatnom podjelom likovnih radova slučajnim prolaznicima.

Na Artisticu će ove godine sudjelovati 30-ak umjetnika i dizajnera iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, koji će kroz dva nezaboravna dana na rovinjskoj rivi publici predstaviti svoje radove, originalne sadržaje i ne-konvencionalne proizvode.

 

PROGRAM ARTISTICO 2020:

 

Kako bi umjetnički rad učinio vidljivijim, a umjetnost dostupnu svima ARTISTICO umjetnost dovodi publici kroz samostalne i skupne izložbe fotografija, slika, dizajnerskih predmeta i skulptura te umjetničkih instalacija pod nazivom IZLOŽI SE.

 

Artisticov ART MARKET je međunarodni izložbeno-prodajni sajam koji okuplja i prezentira umjetničku i dizajnersku produkciju predstavljajući različite ideje, rješenja i brendove domaćih i stranih autora. Posjetitelji pak imaju  mogućnosti razgledati i kupiti različite dizajnerske dekorativne i uporabne predmete direktno iz ruku njihovih autora.

 

Kako publika ne bi ostala u ulozi promatrača, Artistico je pripremio različite radionice za sve uzraste – CREATE YOUR OWN. Uz osigurane materijale te prijedloge i ideje koje će ponuditi voditelji radionica, posjetiteljima neće nedostajati inspiracije za izradu vlastitih umjetničkih djela koje će, kao jedinstvenu uspomenu, ponjeti sa sobom kući.

 

S namjerom da probudi kreativnost i potakne stvaranje na licu mjesta, Artistico je pripremio i STOP AND PAINT!, posebno opremljen prostor za likovno izražavanje u kojem su podjetitelji dobrodošli isprobati različite likovne tehnike i slobodno stvarati.

 

Kako je doživljaj umjetnosti na Artisticu drugačiji, a pristup otvoreniji, mnogi se ovdje žele zadržati dulje. Artisticov DNEVNI BORAVAK nudi mjesto za međusobno druženje, upoznavanje s umjetnicima te razmjenu ideja i iskustva u opuštenoj atmosferi dnevnog boravka.

 

Kao najveći i posve nesputani kreativci, djeca zaslužuju svoj poseban kutak na Artisticu. Zato je ove godine za njih pripremljen JUNIOR ART CORNER, posebno osmišljen i opremljen prostor koji razvija maštu i vještine najmlađih.

 

Kako bi uživali i u umjetnosti riječi, Artistico redovno ugošćuje projekt KNJIGOLOVAC koji će, u cilju njihove razmjene i opticaja, organizirati sakupljanje i besplatnu posudbu već prikupljenih knjiga. Jedan od glavnih ciljeva projekta Knjigolovac je poticanje čitanja i razvijanje čitalačke kulture.

 

I ove godine Artistico ugošćuje art projekt PAPERGIRL, neobičan koncept širenja umjetnosti nastao u Berlinu. PAPERGIRL prikuplja likovne radove kako bi ih podjelio na ulicama, posjetiteljima i slučajnim prolaznicima.

 

Svima koji se sami žele okušati u spontanom umjetničkom izražavanju Artistico nudi i još poneko iznenađenje. Neka od njih će posjetitelje iznenaditi, neka začuditi, ali svakako će se svi dobro zabaviti.

RIJEČ ORGANIZATORA:

Iako, zbog izvanredne situacije koja je prethodila poništenju natječaja i smanjenju sredstava za potrebe kulture i umjetnosti, Artistico ove godine nije dobio financijsku potporu od strane drugih institucija, organizatori su odlučili održati festival. „Nismo željeli prekinuti kontinuitet koji već nekoliko godina gradimo trudeći se da svake godine festival bude sve bolji i zanimljiviji. Vjerujemo u cilj ovog festivala i želimo doprinijeti da Rovinj i dalje bude prepoznat kao grad umjetnosti, pridonijeti očuvanju statusa koji godinama ima. Sigurni smo da Artistico u tome pomaže jer omogućuje velikom broju gostiju uživanje u drugačijim umjetničkim sadržajima i to izvan institucija i galerijskih prostora. Osim toga, brojni su se sudionici u zadnjih nekoliko mjeseci raspitivali o mogućnostima održavanja Artistica. To nam je dodatno dalo potvrdu da su i oni prepoznali Artistico kao kvalitetan prostor predstavljanja njihovog rada i stvaranja publici, te da potreba za ovakvim događanjima itekako postoji.“ kažu organizatori iz Udruge REkreator.

 

 

DODATNE INFORMACIJE:

 

Prijave za izložbeno-prodajni dio programa (Art Market) otvorene su do 01.07.2020.
Zainteresirani se mogu prijaviti putem on-line prijavnice na službenoj web stranici festivala, odnosno upitom na artistico.rovinj@gmail.com, nakon čega će dobiti uputu kako sudjelovati.

Sudionike ovogodišnjeg Artistica objavit ćemo do 10.07.2020.

 

FACEBOOK

INTERNET STRANICA