COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
18.07.2019

Kontinuirano ulaganje u obrazovanje i obrazovne ustanove na području Rovinja

U četvrtak 18. srpnja 2019. godine održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja aktivnosti i projekata ulaganja u obrazovanje i obrazovne ustanove na području Rovinja.

Uz gradonačelnika Marka Paliagu na konferenciji su sudjelovali njegov zamjenik Marino Budicin i pročelnica za društvene djelatnosti Edita Sošić Blažević.

Konferenciju je otvorio gradonačelnik Paliaga istkanuvši da je Grad Rovinj-Rovigno ulaganjem u obrazovanje, za koje su odvojena značajna sredstva u gradskom proračunu, stvorio preduvjete za daljnje kvalitetno školovanje naših najmlađih.

Učenicima rovinjskih osnovnih škola sa prebivalištem na području Grada Rovinja-Rovigno isplatit će se jednokratna novčana naknada za nabavu radnih bilježnica i ostalih obrazovnih materijala.

Učenicima od 1. do 4. razreda isplatit će se 300,00 kn dok će se učenicima od 5. do 8. razreda isplatiti 400,00 kn. Ukupno je za navedeno u gradskom proračunu osigurano 373.000,00 kn.

Nastavlja se sa poticanjem učenja talijanskog jezika u osnovnim školama. Stoga će se za narednu školsku godinu osigurati radne bilježnice iz talijanskog jezika za sve učenike osnovnih škola Vladimira Nazora i Jurja Dobrile, te radne bilježnice iz hrvatskog jezika za učenike TOŠ B. Benussi za što je u proračunu osigurano ukupno 60.000,00 kn.

Za novčane potpore učenicima i studentima osigurano je 1.810.000,00 kn. Početkom listopada, odnosno 1. listopada se raspisuje natječaj za dodjelu novih novčanih potpora. Točan broj novih stipendija utvrdit će se tijekom rujna. Procjenjujemo oko 25 novih stipendija za studente i 5 za učenike. Ukupno bi i dalje Grad financirao 167 stipendija.

Za pomoćnike u nastavi – IN kluzivne škole – za 10 ili 11 pomoćnika (čeka se suglasnosti MZOS-a za nekolicinu učenika), iz proračuna je osigurano cca 40.000,00 kn godišnje dok je ukupna vrijednost projekta godišnje cca 250.000,00 kn.

U dječjem vrtiću Neven planira se investicijsko ulaganje u okvirnom iznosu od 740.000,00 kn.

Tijekom ljetnih mjeseci planira se:

 • zamjena stolarije u starom djelu objekta Valbruna
 • ličenje prostora i lakiranje parketa
 • zamjena stolarije u administrativnom djelu matične zgrade
 • ličenje i lakiranje parketa, uređenje igrališta matična zgrada i PO Mondelacco sa nadopunom dječjih igrala
 • ličenje prostora u PO Rovinjsko Selo
 • u PO Lamanova izvršit će se prilagodba prostora odgojne skupine za jasličku djecu (nabava stola za presvlačenje i prilagodba sanitarnog djela).
 • radovi na tekućem održavanju planiraju se tijekom kolovoza kada se zbog manjeg broja djece objekti mogu zatvoriti. Također se planira uređenje pristupnih ulaza u cijeloj donjoj matičnoj zgradi.

U tijeku je postupak javne nabave energetske obnove vrtića Mondelaco. Vrijednost nabave je 1.350.061,25 kn sa uključenim PDV-om. Planirani rok je 120 dana od dana početka radova. Radovima će se poboljšati energetska vrijednost zgrade, instalirati plinska kotlovnica, sunčane ćelije za proizvodnju električne energije te drugi nužni radovi.

U talijanskom dječjem vrtiću Naridola u planu je nabava potrebne opreme, odnosno sušilica za koje se u proračunu izdvojilo 55.000,00 kn.

U OŠ J. Dobrile se osim proširivanja informatičke učionice za što je osigurano 250.000,00 kn namjerava izvršiti ličenje u nekoliko učionica. U planu je i montaža video nadzora za što je ukupno osigurano 16.000,00 kn.

Osim toga škola je dobila od Ministarstva za znanost i obrazovanje financijska sredstva u iznosu od 56.600,00 kn za nabavu nastavnih sredstava i opreme potrebnih za provedbu kurikuluma za određene nastavne predmete.

Ujedno će se nabaviti tri kompleta zavjesa za učionice, komplet klupa i stolica za jednu učionicu, komplet klupa i stolica za informatičku učionicu, nekoliko ormara, nekoliko LCD projektora i druga informatička oprema za što je osigurano 60.000,00 kn.

U OŠ V. Nazor urediti će se učionica iz informatike (struja, grijanje, parketi, ličenje) te se isti radovi planiraju i u učionici iznad.  Okvirni iznos sredstava iznosi 200.000,00 kn. Ujedno smo zatražili ponudu za promjenu laminata u prostorijama glazbenog odjela.

Nabaviti će se još jedne nove klupe i stolice za učionicu iznad informatike (za informatičku učionicu su već kupljene) za što je osigurano 18.000,00 kn.

Dobivenim sredstvima Minstarstva znanosti i obrazovanja planiraju se opremiti kabineti prirode/biologije/kemije te matematike/tehničkog/likovnog.

Ovih su dani završili radovi:

 • na sanaciji uređenja zapadne i južne fasade osigurano je 623.281,25 kn sa uključenim PDV-om,
 • na sanaciji pokrova škole osigurano je 86.062,50 kn sa uključenim PDV-om,
 • zamjene limarije za što je osigurano 44.625,00 kn sa uključenim PDV-om te
 • za izvedbu zaštite od ptica za što je utrošeno ukupno 20.662,50 kn sa uključenim PDV-om.

Ukupno je za navedena ulaganja osigurano 992.631,25 kn.

U talijanskoj osnovnoj školi B. Benussi ovog ljeta je u planu ličenje nekoliko učionica i  saniranje plijesni te saniranje krova zbog prokišnjavanja u blagovaonici.

Što se tiče obnavljanja opreme, u planu je kupnja novih stolica i stolova za blagovaonu. U tijeku je prikupljanje ponuda.

“U nizu mjera i aktivnosti koje poduzima gradska uprava, a kojima se doprinosi kvaliteti života ovog kraja istaknuo bi projekt izgradnje područnog vrtića u Rovinjskom Selu, odnosno objekt za dvije vrtićke jedinice i jednu jasličku u vrijednosti od 9.845.745,53 kn sa uključenim PDV-om. Ugovoreni radovi trebali bi biti dovršeni u travnju 2020. godine.” – zaključio je gradonačelnik Paliaga.