Accessibility icon
26.11.2022

Udruga Martišnjak z muštaci organizirala “Movember lounge”

Rovinjska udruga “Martišnjak z muštaci”, prva takva u Hrvatskoj nastala na tragu globalne javnozdravstvene inicijative „Movember“, organizirala je danas na glavnome gradskom trgu “Movember lounge”.

Udruga želi na jedan nekonvencionalan način ukazati na potrebu usvajanja zdravijih životnih navika, s naglaskom na podizanje svijesti o bolestima, tumoru prostate i tumoru testisa, te psihičkim poremećajima.

Doktor Predrag Mamontov, ujedno i predsjednik ove udruge, navodi kako je najčešći oblik tumora kod svih muškaraca razvijenijih zemalja, pa tako i Hrvatske, tumor prostate.

“U Hrvatskoj je godišnje otkriveno otprilike 2400 do 2800 tumora prostate, od kojih čak 800 muškaraca zbog toga i umire. Na razini Istarske županije, broj otkrivenih tumora prostate kreće se od 100 do 150 godišnje”, govori doktor Mamontov.

Od tumora testisa, navodi doktor, najčešće obolijevaju muškarci između petnaeste i četrdesete godine.

Osim dviju navedenih bolesti, ovom se manifestacijom želi ukazati i na psihičke poremećaje, kojih, govori predsjednik udruge, danas ima sve više, a upravo su depresivni poremećaji podloga za razvoj bolesti i ovisnosti.

Smisao ove zdravstvene manifestacije jest objasniti muškarcima da ne čekaju pojavu simptoma jer je tada kasno, već trebaju obavljati samopregled testisa jednom mjesečno, dok bi se jednom godišnje trebali javiti svom liječniku kako bi obavili osnovne pretrage. Radi se o bolestima koje su izlječive, ali samo ako su dijagnosticirane u začetku.

U improviziranom dnevnom boravku “Movember lounge” dijelili su se besplatni pečeni kesteni, štrudle s bundevom i jabukom, voće i topli čaj, a sve uz opuštenu glazbu DJ-a SoChic.

Ovu je inicijativu podržao i gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga s dogradonačelnikom Davidom Modrušanom i predsjednikom gradskog vijeća Emilom Nimčevićem.

Fotogalerija