Accessibility icon
14.06.2024

Učenici Udruge Galileo Galilei odnijeli pobjedu na natjecanju Generacija Now

Na ovogodišnjem državnom natjecanju Generacija Now u Zagrebu od ukupno 87. škola iz cijele Hrvatske, Udruga tehničke kulture – Società di cultura tecnica “Galileo Galilei” osvojila je prvo mjesto sa projektom “Pametna ruka”, jednoglasnom odlukom žirija.

Gradonačelnik Marko Paliaga je danas, u društvu zamjenika Davida Modrušana i pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Edite Sošić Blažević organizirao prijem za nagrađene učenike i njihovog mentora Gordana Sinđića.

Tim koji je sudjelovao na natjecanju čine polaznici svih triju rovinjskih osnovnih škola, a to su Rafael Peteh (OŠ Vladimira Nazora), Ivor Kasapović i Marko Blažina (OŠ Jurja Dobrile), te Diego Šerfez i Petra Šerfez (TOŠ Bernarda Benussija).

Gradonačelniku i njegovim suradnicima predstavili su projekte s kojima su se natjecali, a posebnost ostvarenih izuma jest da je riječ o pametnim rješenjima za svijet bez prepreka kojima olakšavaju komunikaciju osoba s određenim poteškoćama prema svijetu i okolini.

U kategoriji petih do osmih razreda na ovogodišnjem natjecanju kojeg organizira Hrvatski Telekom najboljim je proglašen njihov rad „Pametna ruka“, koja je zamišljena kao pomoć osobama koji su se probudili iz kome ili imaju poteškoće govora, a zahvaljujući rješenju koje koristi fleksibilne senzore i savijanjem prstiju šake generira se zvučna informacija (npr. gladan sam, žedan sam) te omogućava osobi komunikaciju s okruženjem.

Paliaga nije krio oduševljenje njihovim radom, te je čestitao timu i njihovom mentoru. Uz to, pohvalio veliki napredak kojeg je udruga ostvarila posljednjih godina, a posebice znanstveni i stručni pristup kojim znanje prenosi na mlađe generacije.

Fotogalerija