COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
28.11.2019

Učenici Talijanske srednje škole sudjelovali su na 15. Simpoziju Društva Distrofičara Istre

Prošli tjedan učenici Talijanske srednje škole – Scuola media superiore italiana Rovinj-Rovigno sudjelovali  su na 15. Simpoziju Društva Distrofičara Istre.

Sudjelovanje na takvom simpoziju, na poziv organizatora,  postalo je tradicionalno s obzirom na to da je ovo već četvrto po redu.

Tema Simpozija je ove godine bila “Rehabilitacija osoba s neuromišićnim bolestima”. Učenici IV razreda smjera Fizioterapeutski tehničar, u pratnji nastavnica Barbare Kercan (koja je ujedno i mentorica) i Sandre Soffici,  sudjelovali su s radom pod naslovom “Medicinska gimnastika kod osoba oboljelih od neuromišićnih bolesti”.

Učenici su predstavili svoju školu prezentacijom koja je bila vrlo poučna za sve slušatelje s obzirom na to da su temeljito opisali koje se vježbe u kojim stadijima bolesti mogu provoditi samostalno ili uz nečiju pomoć. Mišićne distrofije su grupa nasljednih, progresivnih poremećaja mišića koji rezultiraju mišićnom slabošću, a međusobno se razlikuju po određenom rasporedu zahvaćenosti mišića. Variraju prema kliničkoj slici i patološkim pojavama, te prema načinu nasljeđivanja, s toga je rehabilitacija i medicinska gimnastika vrlo važna stavka u životu osoba koje boluju od neke vrste mišićne distrofije. Pošto još dan danas ne postoji lijek koji liječi mišićnu distrofiju a to su mogli učenici čuti iz predavanja Dr. Vedrane Peček spec. neurolog, jedini način kojim si oboljele osobe mogu pomoći  jest taj da svakodnevno i više puta na dan provode vježbe. Aktivne vježbe, pasivne vježbe, potpomognute vježbe, vježbe disanja te vježbe istezanja.  Važnost rehabilitacije kod tih osoba istaknula je i Bobath terapeutica Marina Koroman koja svakodnevno radi s osobama koje imaju mišićnu distrofiju. Učenici su pohvaljeni od cijele publike a posebno od predsjednice Društva Distrofičara Hrvatske. Učenici su također dobili poziv da dođu u prostore Društva te da svoje vještine i znanje primijene na samim članovima kako bi razvili još veći afinitet prema takvim pacijentima te stekli iskustvo u radu.

Fotogalerija