Accessibility icon
16.12.2020

Učenici talijanske osnovne i srednje škole nagrađeni na festivalu istarskog dijalekta

Povodom VII izdanja festivala istarskog dijalekta „Festival dell’Istrioto“, Zajednica Talijana Šišana pokrenula je literarni i video natječaj prema raznim kategorijama i dobnim granicama.

Među 36 pristiglih radova, žiri, kojega su činili Paola Delton, Fabrizio Fioretti, Claudio Grbac, Patrizia Malusà i Luana Moscarda, odabrao je one najbolje, među kojima su se pronašli i oni rovinjskih učenika.

U kategoriji mladih, a u sekciji kratkih filmova sa slobodnom temom, pobjedu je odnio rad „Barufe istriote“, djelo učenika Talijanske srednje škole Rovinj-Rovigno i njihovih mentora.

Autorica ovog kratkog filma je profesorica Maria Sciolis, ujedno i mentorica uz Larisu Degobbis, Marka Kalčića i Luku Nreku.

Likove koji se u videu pojavljuju utjelovili su sljedeći učenici: Leonel Batel, Dorotea Cerin, Mia Chersin, Elian Djerdj, Noemi Matošević, Erika Ostoni, Andrea Sponza.

U videu je prikazana raznolikost istarskog dijalekta, od rovinjskog, preko baljanskog, vodnjanskog, do onog galižanskog i šišanskog.

„Video predstavlja kolaž istarskih dijalekata koji nam omogućuju da ponovno otkrijemo svoju tradiciju. Učenici i učenice u ovom su videu ispričali svakodnevni život iz prošlosti, ističući detalje (tradicionalne nošnje i tipične frizure naših predaka). Ovo djelo predstavlja važan doprinos usmjeren na zaštitu našeg govora i naše zavičajne kulture“, stoji u pojašnjenju ove nagrade.

Video pronađite na linku: Video link

Nadalje, u dječjoj kategoriji, pod sekcijom poezije, nagradu je zaslužila učenica Talijanske osnovne škole „Bernardo Benussi“ Rovinj-Rovigno, Evelina Petrović.

Djelo koje je oduševilo žiri naslovljeno je „La pierla blu“, napisano rovinjskim dijalektom, a mlada je autorica na istome radila uz pomoć svoje mentorice, Giuliane Malusà.

„Pjesma „La piera blu“ odražava rovinjski krajolik kroz bogate pjesničke slike koje čitatelju približavaju atmosferu mjesta. Osobita je sposobnost autorice u korištenju sličnosti i personifikacije“, navedeno je u objašnjenju nagrade.

Rad mlade autorice možete pročitati na sljedećem linku: La pierla blu

Čestitamo dobitnicima nagrada!

Fotogalerija