Accessibility icon
17.10.2022

U srijedu otvorenje izložbe Vlade Bjelajca u “Batani”

U srijedu, 19. listopada, s početkom u 19 sati rovinjski će se liječnik Vlado Bjelajac svojim sugrađanima predstaviti izložbom podvodnih fotografija „Lebdenja / Potrage / Susreti“ u Photo Art Gallery “Batana” na adresi Trg brodogradilišta 2.

Njegova ljubav prema fotografiji seže još iz školskih klupa kada je bio članom foto grupe. Osim toga, stekao je iskustvo i u snimanju i montiranju video materijala. Tadašnja  je državna televizija 1989. godine emitirala njegov dokumentarac o ljudima kojima je odstranjen grkljan. Dokumentarac je sam režirao i montirao, a pola materijala i samostalno snimio.

Podvodnom se fotografijom zatim počeo baviti 2006. godine, a na Međunarodnom natjecanju u podvodnoj fotografiji održanom na Brijunima 2010. godine osvojio je prvo mjesto. Dugogodišnji je član Kluba podvodnih aktivnosti Rovinj-Rovigno, kao i CVU Batane.

„Fotografije u portfoliju Vlade Bjelajca predstavljaju desetljeća podvodnih potraga za motivima – od najbližih u Jadranskom moru do onih na odredištima daleko od njegovog doma u Rovinju. Izložba Lebdenja / Potrage / Susreti nam pruža priliku s autorom zaroniti u Jadran i svjetska mora – bez ronilačke opreme i ronilačkih spretnosti – i na izloženih 46 fotografija doživjeti život koji se u njima krije“, izložbu je opisala kustosica Lavoslava Benčić.

Ova je izložba također svojevrsni foto-apel za očuvanje morskih habitata, a iz CVU Batane navode kako se svom dugogodišnjem članu u navedenom pridružuju ne samo kao domaćini izložbe, već i kroz projekciju i popratno stručno predavanje autora o podvodnoj fotografiji.

Fotogalerija