Accessibility icon
08.02.2019

U Rovinju sportski programi za djecu i mlade s posebnim potrebama

Kroz svoj program rada Sportska zajednica Grada Rovinj-Rovigno pokrenula je, u suradnji sa Društvom osoba s invaliditetom Rovinja, provedbu niza sportskih programa za djecu i mlade s posebnim potrebama. Cilj je omogućiti im što bolji učinak fizičkih aktivnosti, poboljšanje samopouzdanja, pozitivnu percepciju, poboljšanje senzorskih sposobnosti, razvijanje samostalnosti i pomoći u grupi, druženje i veselje te prihvaćanje u društvu i od strane zajednice.

U suradnji s Judo klubom „Uchimata“ iz Rovinja ukupno 10 polaznika pohađa besplatne treninge prilagođene njihovim potrebama. Uz pomoć iskusnih trenera polaznici mogu unaprijediti koordinaciju, steći fleksibilnost, jačati određene grupe mišića, steći radne navike, samopoštovanje te sigurnost i vjeru u sebe. Treninzi se održavaju u dvorani Judo kluba u Rovinju jedanput tjedno u trajanju od 60 minuta.

„Sport i tjelesna aktivnost, kao i njihove povezane metode obuke potiču socijalizaciju pripadnosti grupi i jačanje društvenog povjerenja. Osim navedenog programa već deset godina provodimo program terapijskog jahanja i plivanja.“ – naglašavaju iz gradske Sportske zajednice.

U suradnji sa Vaterpolo klubom „Delfin“ iz Rovinja provodi se program plivanja za djecu s posebnim potrebama. Program se provodi na bazenu rovinjske bolnice „Prim dr. Martin Horvat“ jedanput tjedno te je besplatan za svu djecu s posebnim potrebama i njihove roditelje. Naglasak je na igri i druženju s vršnjacima te sa mentorima i asistentima (volonterima) koji su pozitivni, podržavajući i strpljivi kako bi se kod djece stvorio osjećaj pripadanja grupi, ali i istaknula vrijednost svakog djeteta posebno. Kroz igru i druženje postižu se trenažni učinci koji su predviđeni planom i programom za djecu s posebnim potrebama.

U suradnji sa farmom „Haber“ iz Rovinja provodi se terapijsko jahanje koje je vrlo učinkovito i čiji se rezultati vide kod ukupno 7 polaznika koji po dogovoru besplatno odlaze na terapijsko jahanje jedan do dva puta tjedno u trajanju od 45 minuta. Klub izvodi hipoterapiju i terapijsko jahanje za korekciju različitih ortopedskih i neuromotoričkih smetnji kod djece i odraslih odnosno aktivnosti kojima je zajedničko uključivanje osoba i konja.

 „Premala zastupljenost motoričkih aktivnosti ili njihovo potpuno odsustvo u odgoju i obrazovanju djece tijekom odrastanja ne može se u kasnijim razvojnim razdobljima nadoknaditi.“ – istaknuo je tajnik Sportske zajednice, Roberto Krevatin.

Sportska zajednica Grada Rovinja-Rovigno kontinuirano radi na daljnjem razvoju i afirmaciji sporta kroz realizaciju sportskih programa ujedno brinući o ostvarenju programa javnih potreba u sportu na području grada. U Zajednici su učlanjene 33 sportske udruge i jedno trgovačko društvo te ista godišnje raspolaže sredstvima Proračuna Grada Rovinja u iznosu od 4,8 milijuna kuna koja su prvenstveno namijenjena financiranju sportskih udruga.

„Naš je cilj u Gradu Rovinju kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete skrbi, uz pružanje podrške djeci i mladima s posebnim potrebama, ali i njihovim obiteljima u organizaciji što boljeg i kvalitetnijeg života. Da rastu i razvijaju se kroz igru uživajući u bezbrižnom djetinjstvu kroz sport i kreativno-razvojne programe.“ – istaknuo je gradonačelnik Paliaga.

Fotogalerija