Accessibility icon
22.06.2023

U Rovinju-Rovigno obilježen Dan antifašističke borbe

Povodom Dana antifašističke borbe na Spomeniku palim borcima na Valdibori gradonačelnik Marko Paliaga, predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević i predsjednik UABA Rovinjštine Branko Oplanić su polaganjem vijenca te minutom šutnje odali dužnu počast civilima, borcima i svima koji su dali život za vrijednosti antifašizma.

 

Komemoraciji su također prisustvovali i predstavnici Grada Rovinja-Rovigno, predstavnici gradskih poduzeća i ustanova, javnih službi te javnog i političkog života grada, kao i članovi Udruge antifašističkih boraca Rovinjštine i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

 

Prisutnima se prigodnim govorom obratio predsjednik Gradskog vijeća Emil Nimčević koji je tom prilikom podsjetio kako su u borbi protiv fašizma i nacizma građani Rovinja-Rovigno dali svoj doprinos u drugom svjetskom ratu kao antifašisti i partizani.

„Danas kada živimo mir svjesni smo da je jedini ispravan put onaj koji vodi prema višim civilizacijskim dostignućima. Onaj koji vodi prema dijalogu, stabilnosti i razumijevanju.

Vjerujem da se svi slažemo da su ovdašnji ljudi doprinijeli slobodi i miru, te razvoju demokracije i poštivanju ljudskih prava.

Istra je u posljednja dva desetljeća stasala  u drugu  najuspješniju županiju Hrvatske, te je predvodnik i europski priznati primjer njegovanja vrijednosti za koje su se borili naši preci, a to su sloboda, suživot, međusobno poštivanje i multikulturalnost zajednice. Nastojati ćemo zadržati taj status preuzimajući odgovornost,  dijeleći  prava i obaveze“ naglasio je Nimčević.

Istaknuo je i kako je Rovinj-Rovigno i po načinu života i sadržajno  pravi  manji europski grad na zadovoljstvo svojih građana ali i šire. „Budimo odgovorni i budimo pravedni. Držim da je to najbolji  put  za stvaranje zdrave sredine. Počnimo na način da  političku destrukciju zamijenimo  kulturom dijaloga, a osobne uske interese podredimo općim i  nacionalnim interesima.

Proaktivnim pristupom, konkretnim mjerama i odgovornošću mogla bi se pronaći pravedna i dobra rješenja na izazove vremena, koja nisu nimalo laka – ne samo za Hrvatsku nego i za većinu država iz okruženja, ali i šire. Potrudimo se da sustav u kojem živimo bude što stabilniji. Njegova stabilnost doprinijeti će održivosti koja će pak vratiti  optimizam i povjerenje koji su nam  u ovim tegobnim vremenima itekako potrebni“, nadodao je predsjednik Gradskog vijeća.

Nakon svečanosti, prisutni su s Valdibore krenuli prema gradskom groblju, gdje je također odana dužna počast polaganjem vijenca na kosturnici, te zatim i na spomeniku Žrtvama fašizma u Rovinjskom Selu i Velikoj krasi uz završno druženje u Domu kulture u Rovinjskom Selu.