Accessibility icon
04.12.2020

U Rovinju predstavljeno 14. izdanje projekta IŽ “XIIxII”

Ovog je petka u rovinjskom Multimedijalnom centru, uz poštivanje svih mjera, predstavljeno ovogodišnje izdanje projekta Istarske županije koje nosi naziv “XIIxII”.

Tradicionalno četrnaesto izdanje ovog projekta, kalendarom i CD-om ljubavne tematike promovira dvanaest mladih likovnjaka u zadanoj tehnici grafike i isto toliko mladih jazz glazbenika Istre. Izbornik glazbenog dijela projekta bio je Branko Sterpin, a izbornica likovnog dijela Sanja Simeunović Bajec.

„Čast mi je što danas imamo priliku ugostiti upravo u našem gradu četrnaesto izdanje ovog hvalevrijednog projekta. Rovinj-Rovigno je svojim posebnim i pitoresknim šarmom uvijek nadahnjivao brojne umjetnike koji su ovdje stvarali, između ostalog, i djela koja su označila vrhunac njihova stvaralaštva. Nadamo se kako će svojim neprocjenjivim bogatstvom nastaviti biti izvor inspiracije i mladim umjetnicima za koje mi je posebno drago da su putem ove inicijative pronašli put do publike“, naveo je ovom prilikom gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, koji je, uz dogradonačelnika Marina Budicina prisustvovao ovom predstavljanju.

Gradonačelnik se osvrnuo i na samu temu ovogodišnjeg izdanja, a to je ljubav.

“Poruka koju ste odlučili odaslati je snažna, jer ljubav u ovim vremenima dobiva novi značaj jer fizičkim distanciranjem pojavljuje se rizik i emotivnog distanciranja i izolacije. Upravo je zbog toga više no ikad važno zadržati osjećaje ljubavi, solidarnosti te društvene bliskosti. Ljubav i povezanost su potrebne svakom pojedincu ne samo u vidu osobne podrške već i kako ne bi izgubili osjećaj empatije i solidarnosti prema drugima koji su nam prijeko potrebni u ovakvim teškim situacijama. Kako bi tu ključnu poruku prenijeli široj publici takvu odabrali ste univerzalan jezik, jezik umjetnosti”, zaključio je gradonačelnik te je svim umjetnicima poželio puno uspjeha u daljnjem radu.

Audioizdanje predstavljeno je pred publikom uz skladbe “The Nearness of you” i “There will never be another you” u izvedbi tenora saksofonista Manuela Manzina i gitarista Aleksandra Lukića, dok su djela koja čine ovogodišnji kalendar bila izložena na zidovima Multimedijalnog centra. Likovni se radovi zatim doniraju Muzeju suvremene umjetnosti Istre za fundus, a nosači zvuka radiopostajama.

Predstavljanju je prisustvovao i Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu i zavičajnost koji navodi kako kalendar i CD, između ostalog, služe kao protokolarni pokloni Istarske županije u povodu novogodišnjih blagdana, čime se istarska kultura promovira i izvan granica Hrvatske.

Fotogalerija