Accessibility icon
26.03.2022

U Rovinju obilježen Dan narcisa

U organizaciji Udruge oboljelih i liječenih od raka dojke „ŽenaDonna“ Rovinj-Rovigno ove je subote obilježen Dan narcisa.

Tim je povodom u šarolikim bojama raznolikog cvijeća zasjao glavni rovinjski trg, na kojemu članice ove Udruge dočekuju prolaznike od 9:30 sati, a možete ih pronaći sve do 12:30.

Podsjećamo, svake se prve subote u proljeću obilježava Nacionalni dan ranog otkrivanja karcinoma dojke. Upravo se njegovim ranim otkrivanjem, u prvome stadiju, 90% žena može izliječiti.

„Sve bi žene nakon svoje četrdesete godine trebale svake dvije godine obaviti mamografiju, a jednom godišnje i ultrazvuk. Po statistici, prošle je godine karcinom dojke činio najčešći oblik karcinoma, a u Istri je od njega oboljelo oko 130 žena, od kojih se čak oko četvrtinu njih nije izvuklo. Zato pozivamo sve žene na prevenciju jer, kako bi ostale terapije djelovale, od izuzetne je važnosti rano otkrivanje“, navela je Kristina Gaspić, predsjednica Udruge „ŽenaDonna“.

Također, navodi kako se Rovinjke odazivaju mamografskim pregledima, ali i dalje u nedovoljno velikom broju, čemu ne ide u prilog odlazak na iste u Pazin. Ipak, Grad Rovinj-Rovigno organizirao je besplatan prijevoz žena na pregled u Pazin svakog utorka sve do uvođenja modela mobilne mamografije. Dodajmo i kako je trenutno pazinski mamografski aparat najmoderniji, te snima u 25 slojeva.

Od ostalih događanja, Udruga „ŽenaDonna“ u listopadu će organizirati tradicionalan Ples narcisa u rovinjskom Multimedijalnom centru, koji prošle godine, iako jubilaran, deseti, nije održan zbog pandemije. Također, jednu će nedjelju tijekom listopada ponovno na Trgu maršala Tita organizirati uz druge građane i udruge obilježavanje ružičaste vrpce.

Na rovinjskom glavnom trgu Udrugu i rad njezinih članica i članova ove je subote podržao i gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga, a svi koji nisu stigli štandove posjetiti ove subote, Udruga će svoj rad prezentirati i sutra u Balama na tamošnjem trgu, u isto vrijeme.

Fotogalerija