COVID-19 (Coronavirus: stanje i obavijesti) →
11.10.2019

U Rovinju je održan Znanstveni skup “Hrvatski prirodoslovci 28”

Ove se godine Znastveni skup “Hrvatski prirodoslovci” na temu ” Uloga Hrvata znanstvenika u razvoju prirodoslovlja u Istarskoj županiji”, održao u Rovinju, u velikoj dvorani Doma kulture ovog petka zahvaljujući Odjelu za prirodoslovlje i matematiku Matice hrvatske i Ogranku Matice hrvatske u Rovinju, a pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Grada Rovinja.

“Rovinj i rovinjski prostor pravim su Mjestom za raspravu i izučavanje o razvoju prirodoslovlja jer su tijekom povijesti mnoga ugledna imena europskih znanstvenih i krugova rado i često u Rovinju boravila, koliko zbog njegove neponovljive vedute toliko i zbog svog istraživačkog rada u mnogim područjima, a poglavito zoologije i botanike. Naš Centar za istraživanje mora Instituta «Ruđer Bošković» jedna je od najstarijih europskih ustanova takve vrste i jedna od temeljnih kulturno-znanstvenih komponenti novije povijesti našeg grada. Raduje me što ćete u multikulturalnom i multinacionalnom Rovinju, između ostalog, raspravljati o ulozi Hrvata znanstvenika u razvoju istarskog prirodoslovlja jer saznanja o svojim korijenima i svojim precima uvijek su dragocjena iako za znanstvena postignuća ne postoje barijere ni granice”, prisutnima se prilikom svečanog otvorenja obratio gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Na svečanom otvorenju govorili su još doktor znanosti Nenad Raos koji je prenio misli akademika Nikole Ljubešića koji je tim, indirektnim putem, pozdravio goste u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dok se mr. sc. Jasna Matekalo Draganović, pročelnica Odjela za prirodoslovlje i matematiku, osvrnula na rad odjela i na organizaciju znanstvenih skupova, pri čemu se posebno zahvalila Gradu Rovinju, Pučkom otvorenom učilištu Rovinj, Općini Kanfanar i Goranu Zgrabljiću kao predsjedniku ogranka Matice hrvatske u Rovinju.