Accessibility icon
11.06.2022

U rovinjskom akvatoriju održana je 16. Regata tradicijskih plovila

Ljepota Rovinja i njegove pomorske tradicije ponovno je došla do izražaja ove subote kada je u rovinjskom akvatoriju održana 16. Regata tradicijskih plovila s latinskim i oglavnim jedrom.

Veličanstven prizor brojnih plovila raskošnih jedara pratile su znatiželjne oči prolaznika, uz divljenje i nezaobilazno fotografiranje ovog tradicionalnog događanja.

I ove godine manifestacija je, u organizaciji Ekomuzeja „Batana“ i Udruge „Kuća i batani-Casa della batana“, okupila velik broj plovila šireg jadranskog područja, a događanje su pratili i iz Grada Rovinja-Rovigno:

„Zahvalan sam organizatorima na organizaciji ovog prelijepog okupljanja. Svako događanje i svaka naša udruga doprinosi ne samo očuvanju tradicije, već i poticanju aktivnosti koje nadopunjuju javni život Rovinja“, izjavio je ovom prilikom gradonačelnik Grada Rovinja-Rovigno, Marko Paliaga.

Njegov zamjenik, David Modrušan dodaje kako su Rovinjci posebno ponosni na maritimnu kulturu svoga grada, te kako je uistinu sretan kako je manifestacija, nakon prošlogodišnje limitirane edicije zbog pandemije, poprimila svoju puninu ove godine.

Kao i proteklih godina, i ovo izdanje nije moglo proći bez nezaobilaznih radionica. U suradnji s Pomorskim muzejom iz Cesenatica (Emilia Romagna), održana je radionica tradicijskog bojenja jedara. Osim toga, u suradnji sa Sportskim ribolovnim klubom „Meduza“, za najmlađe je osmišljena radionica pecanja „Pecam sam“, kao što se to nekoć radilo, upravo na Velikome molu.

Osim prekrasnih jedara ovog živopisnog događanja, pažnju prolaznika privukle su upravo i spomenute radionice, pa su tako i turisti imali priliku naučiti nešto više o tradiciji Rovinja i njegove brodice batane.

Posjetitelja je bilo mnogo, no, zaključuje predsjednica Udruge „Kuća o batani“, Nives Giuricin, najvažnije je što je u manifestaciji sudjelovala najmlađa generacija jer se sve naučene vještine žele sačuvati za buduće naraštaje.

Fotogalerija