Accessibility icon
14.10.2022

U ponedjeljak u MMC-u dva književna susreta u sklopu Mjeseca hrvatske knjige

Gradska knjižnica „Matija Vlačić Ilirik“ organizira u Rovinju-Rovigno „Mjesec hrvatske knjige“ u sklopu kojeg će se održati književni susreti za djecu i odrasle.

U ponedjeljak ujutro će tako učenici četvrtih razreda svih gradskih osnovnih škola prisustvovati književnom jutru sa pjesnikinjom Majom Klarić u Multimedijalnom centru.

Pjesnikinja Maja Klarić poznata je kao – putopjesnikinja. To prvenstveno znači da svoja putovanja širom svijeta opisuje u obliku poezije. Njezine zbirke pjesama „Život u ruksaku“, „Nedovršeno stvaranje“, „Quinta Pitanga“ i „Četiri elementa“ te prozni putopisi „Vrijeme badema“ i „Približavanje zore“ dočaravaju zanimljiva putnička iskustva iz raznih krajeva svijeta – od europskih zemalja kao što su Portugal, Španjolska ili Irska, preko zemalja Južne Amerike i dalekog Japana, pa natrag kući preko Bliskog Istoka.

U 18 sati predviđen je književni susret otvoren za sve građane. Putopisac Goran Blažević predstaviti će svoju drugu knjigu „Karavana“, u kojoj donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3.300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima jedne deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Pustinja Rub al Khali druga je najveća pustinja na svijetu, ujedno najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja Arapskoga poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Nakon povratka kući, napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga „Fotopoetika“ i Gradska knjižnica Umag. Predstavljanje knjige popraćeno je fotografijama i video-zapisima snimljenim tijekom putovanja.