Accessibility icon
09.07.2024

U Photo Art Gallery Batana sutra otvara samostalna izložba Zvonimira Tanockog

U izložbenom prostoru Photo Art Gallery Centra vizualnih umjetnosti „Batana“ otvara sutra, 10. srpnja 2024. u 21 sat  samostalna izložba ZVONIMIRA TANOCKOG, istaknutog hrvatskog umjetnika-fotografa respektabilnog opusa i širokog polja interesa, koji na likovnoj sceni profesionalno djeluje već četiri i pol desetljeća. Izložba pod nazivom „Slavonske impresije“ donosi tek mali izbor iz njegova bogatog stvaralaštva, iz kojeg je, između brojnih tematskih kolekcija radova, odabran uži izbor iz dvije od njih: iz „Ovdi vrime ko da je stalo“ i „Zemlje Rvata“. U njima on daje svoju osobnu sliku Slavonije, svjedočeći autorskom fotografijom o ljudima i običajima, njihovu radu i življenju, njihovu slavonskom habitatu i njihovu genius loci. Dajući nam tako, kroz svoju vizuru i svoju autorsku interpretaciju (emotivno obojenu zavičajnom osjećajnošću), jednu mozaičnu, slojevitu, raznoliku i živu sliku slavonskog kraja. Sliku koja s jedne strane ima socijalni naboj i životno-egzistencijalni naboj, vezan uz važnost održivog odnosa prema povijesti i vlastitim  korijenima, a s druge poetsko-lirski, čak kontemplativni, koji donosi ozračje i duh slavonskog podneblja (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora)

Kustosica izložbe i autorica teksta u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja će izložbu i otvoriti. U predgovoru, uz ostalo, ona kaže:  „Zvonimir Tanocki ovjekovječio (je ovdje) fascinantnu sliku Slavonije, prikazujući pejzaže i ljude slavonskog podneblja – od prirode, ambijenta, panorama i žitnih polja, do arhitekture, seoskih poslova, običaja i živopisnih detalja iz čovjekova životnog okruženja(…). Kolekcija „Ovdi vrime ko da stoji“ (…) donosi etno-priču s nizom malih, sugestivnih „foto-crtica“ iz života ljudi seoske zajednice. Uhvaćeni su oni u svakodnevnim poslovima (kosidba, žetva, vršidba, ribolov, pranja rublja…) i tradicijskim svečanostima, ali i u trenucima odmora. Pritom tu progovara autorov senzibilitet za opis detalja (…), međutim isto tako i za kompoziciju scene, kojom on pažljivo slijedi likovne zakonitosti, vizualno jasno pričajući životnu, egzistencijalnu priču. Priču u kojoj se prošlost i sadašnjost značenjski i metaforički spajaju sa svevremenošću, pa „ovdi vrime uistinu stoji“. Serija „Zemlja Rvata“, s druge strane, fotografijom bilježi ljepote slavonskih pejzaža, hvatajući sve postojanosti i sve mijene ovoga podneblja, zahvaćajući ga u cjelokupnom bogatstvu i sveukupnosti vizualnih datosti, bilježeći raznolikost vizura – oranica i dalekih horizonata, šumaraka, polja i rijeka te maglovitost atmosfere uz vodu, tako hvatajući impresije promatrane prirode koja ga stalno nadahnjuje. Dokumentirajući otiske vremenskih prilika i atmosfere te svjetlom i sjenama upisujući u svoje fotografije doba dana i doba godine (…) Ovi pejzaži panonskih ravnica i voda odaju jedan smireni, misaono-filozofski pristup, čije je ishodište poetsko, a značenje često simboličko i metaforičko, dok je dojam koji odašilju produhovljena jednostavnost i bezvremena utišanost – ali i ekspresivnost.“

(Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora izložbe)

Ukratko o autoru:

Zvonimir Tanocki rođen je 1960. u Vinkovcima. Fotografijom se  počeo baviti 1974. godine. Nakon formalnog fotografskog obrazovanja u Osijeku, postaje profesionalni fotograf. Do sada je izlagao na oko 300 skupnih i pedesetak samostalnih izložbi – u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Švicarskoj, Kini, Belgiji, Sloveniji, Makedoniji i drugdje. Osnivač je i prvi predsjednik Foto-kluba Vinkovci, voditelj prvih tečajeva i radionica fotografije te organizator prvih izložbi Salona fotografije Vinkovci. Od 1994. do 1998. bio je dopredsjednik Hrvatskog foto-saveza. Godine 1995. sudjelovao je kao predstavnik Hrvatskog foto-saveza na svjetskom Kongresu FIAP-a u Andorri. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) i ULUPUH-a, gdje je tri godine bio u Umjetničkom savjetu Sekcije za fotografiju. Danas radi kao profesionalni samostalni umjetnik-fotograf, a specijalnosti su mu snimanje iz zraka i snimanje kulturno-povijesne i prirodne baštine Hrvatske. Autor je i koautor fotografija u većem broju monografija, turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika, znanstvenih radova… Ilustrirao je svojim fotografijama trajne postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove, naslovnice raznih magazina…U autorskoj fotografiji bavi se portretom, krajolikom, aktom, arhitekturom, konceptualnom fotografijom, industrijskom baštinom te dokumentarnom (socijalne teme, rat, poplava, potres) i putopisnom fotografijom. Za svoje autorske fotografije dobio je veliki broj nagrada u domovini i u inozemstvu. Godine 2021. Zvonimiru Tanockom izdana je u Vinkovcima monografija (recenzent: Tihomir Milovac, tekst: Lana Skender, tisak: „Zebra“ Vinkovci).

Autor živi u Vinkovcima.

Izložbu „Slavonske impresije“ moći će se razgledati u Photo Art Gallery CVU „Batana“ u Rovinju do 5.kolovoza 2024., u radno vrijeme galerije: pon-pet: 10,30-13,30/18-22h; sub: 10,30-13,30h. Ulaz je slobodan.