Accessibility icon
07.12.2022

U petak na gradskom trgu otvaraju klizalište i adventske kućice

Koncertom grupe Vatra službeno će u petak, 9. prosinca na gradskoj rivi i službeno započeti program rovinjskog Adventa.

Tog će dana na veselje velikih i malih svoja vrata otvoriti i klizalište, kao i kućice u organizaciji ugostitelja iz Udruženja obrtnika Rovinj-Rovigno koje će nuditi zanimljiva pića i domaću hranu.

Ove će godine biti postavljeno posebno ekološko klizalište od sintetičkog leda koji ne troši niti struju niti vodu, a koje će biti besplatno za sve građane i goste. Poseban znanstveno projektirani materijal identičan je ledu i izgledom i karakteristikama, no uz puno manju mogućnost ozljeda zahvaljujući posebnom sistemu ublaživanja udarca.

Korištenjem ovakvog klizališta u usporedbi sa klizalištem od klasičnog leda istih dimenzija ostvaruje se ušteda od otprilike 10.000 Litara vode, te električne energije koliko potroši 200 kućanstava, a osim toga ne ispušta štetna količina CO2 u okoliš.

Na gradskom trgu će se do kraja prosinca svakodnevno održavati koncerti, a rovinjsku će publiku zabavljati poznata imena među kojima Opća Opasnost, Gorana Gregurović, David Temelkov, Alen Vitasović. U novogodišnjoj noći na trgu nastupaju Tony Cetinski i Atomsko Sklonište, a klasičan vatromet će u novogodišnjoj noći zamijeniti spektakularan, a istovremeno ekološki prihvatljiv laserski vatromet koji će obasjati rovinjsko nebo.

Najmlađe će ove godine osim klizanja razveseliti i bogat dječji program kojeg čine kazališne predstave, kreativne radionice, organizirane matineje te tradicionalni Doček u podne.

U duhu božićnog zajedništva neće izostati niti humanitarne aktivnosti poput božićnog humanitarnog sajma Mercatino te utrke Rovinjski božićni đir. Riječ je o tradicionalnim i prepoznatljivim aktivnostima čiji se prihodi doniraju u dobrotvorne svrhe.

Ove godine su Maistra, Grad Rovinj i Turistička zajednica grada Rovinja u suradnji sa akademskim slikarom Sašom Šekoranjom kreirali poseban zaokruženi koncept rovinjskog Adventa, koji je u svojim postavkama unikatan.

U svom uređenju Rovinj Advent slavi more i rovinjsku baštinu – mali ribarski brodić batanu, koji je jedinstven za Rovinj. Upravo su rovinjska batana i morski motivi okosnica božićnog uređenja u destinaciji ali i Maistrinim hotelima Grand Park Hotel Rovinj, Hotel Lone i Hotel Adriatic. Rovinj tako postaje možda jedina destinacija s jednakim motivima Adventa u hotelima i u destinaciji.

Glavnim gradskim trgom dominira veliki bor ukrašen motivima mora, dok prekrasan adventski vijenac obavija fontanu u središtu trga, a glavnu atrakciju predstavlja jedinstvena instalacija koju čini 6 batana u moru na rivi ukrašenih motivima mora i Božića. Na toj je lokaciji predstavljen autohtoni Advent, a posjetitelji mogu uživati i u tradicionalnom Adventu ispred crkve sv. Eufemije, te u modernom Adventu na šetnici Lungomare Plaza podno Grand Park Hotela Rovinj, sa kućicama koje nude istarske proizvode i delicije.

Sve informacije o Adventu dostupne su na www.rovinjadvent.hr.