Accessibility icon
21.10.2020

U naselju Lacosercio planira se izgradnja škole i vrtića

S ciljem uvođenja jednosmjenske nastave u svim Osnovnim školama Grad Rovinj-Rovigno planira projekt izgradnje vrtića i škole u predjelu Lacosercio, radi čega je izrađena Urbanističko – arhitektonska studija zone školske i predškolske namjene.

 

Riječ je o prvom, ali važnom koraku prema realizaciji novih sadržaja na tom području koji se danas sastoji uglavnom od monofunkcionalnih obiteljskih kuća. Porast gustoće stambene izgradnje u naselju trebalo bi popratiti i dodavanjem odgovarajućih javnih sadržaja, primarno u domeni javne i društvene namjene. Osim toga, sustav odgojno-obrazovnih sadržaja na razini grada Rovinja ravnomjerno je postavljen i trenutno održiv, no s očekivanim porastom broja stanovnika biti će ga potrebno dograditi upravo na toj lokaciji.

 

Urbanističko – arhitektonsku studiju zone izradila je tvrtka Plan 21 d.o.o. iz Rijeke. Studijom se, osim škole i vrtića, planira i manji trg kao okupljalište cijelog naselja. Trg u mediteranskom kontekstu služilo bi kao mjesto boravka i druženja svih stanovnika, dok eksteritorijalnu funkciju mogu dobiti i školska dvorana i biblioteka, što je također trend u velikom broju zemalja koje teže najvišem standardu kvalitete života.

 

Također, ako je trg sezonsko mjesto okupljanja tijekom proljeća i ljeta, biblioteka to može biti tijekom jeseni i zime, kad se u sklopu iste mogu organizirati tematske društvene večeri, kulturni događaji i izložbe, te gostovanja kazališnih ili glazbenih skupina. Na isti je način moguće planirati funkcioniranje školske dvorane koja u večernjim satima može biti korištena za rekreaciju (mali nogomet, košarka, rukomet, yoga, pilates i sl.) svih stanovnika Lacosercia.